Wat is een borstlift?

Een borstlift is een van de meest uitgevoerde borstoperaties in Nederland en onze gespecialiseerde artsen* helpen u graag!

De borsten zijn belangrijk voor het uiterlijk van een vrouw. Vrouwen kunnen daarom onzeker zijn over hun borsten. Onze ervaring leert dat een borstlift een grote, positieve invloed kan hebben op het zelfvertrouwen. Dat je als vrouw moeite hebt met de vorm van je borsten, kan komen door:

 • Gewichtstoename of –afname – de borsten zijn bijvoorbeeld gaan hangen na een zwangerschap
 • Te zware borsten, die rug-, schouder- en/of nekklachten veroorzaken
 • Psychische oorzaken – je kunt je onzeker voelen als je je borsten als te klein of te groot ervaart.

*De arts bepaalt of de behandeling medisch noodzakelijk is. Deze behandeling valt onder van omzetbelasting vrijgestelde gezondheidskundige verzorging in de zin van art. 11-1-g Wet op omzetbelasting 1968.

Hoe werkt een borstlift?

Bij een borstlift wordt overtollige huid van de borst verwijderd. Dit betekent dat de borst iets kleiner wordt. Daarom wordt de borstlift bij kleinere borsten vaak gecombineerd met het plaatsen van een klein implantaat om ook een vergrotend effect te krijgen.

Wanneer de huid is verwijderd, worden de tepels en het borstweefsel hoger geplaatst. Rond beide tepels zal een cirkelvormig litteken ontstaan. Een enkele keer kan een verslapte borst gecorrigeerd worden door alleen een borstvergroting.

BORSTLIFT VOOR EN NA FOTO’S

Wat zijn de voordelen van een borstlift?

 • Operatie mogelijk binnen 2 weken in te plannen
 • Onze artsen hebben jarenlange ervaring
 • De operatie duurt 1,5 tot 2 uur
 • De hersteltijd is 2 tot 3 weken
 • Algehele narcose

Wanneer bent u geschikt voor een borstlift?

Voordat de borstlift wordt uitgevoerd, komt u op consult bij een van onze consulenten. Zij luisteren naar uw wensen en verwachtingen en geven een advies over welke arts het beste bij u past. Vervolgens wordt een afspraak gemaakt voor een consult bij de arts die uw borstlift gaat uitvoeren. De arts kijkt naar uw borsten en beoordeelt of de ingreep medisch verantwoord is. Is dit het geval, dan wordt de operatie ingepland. Het is in Nederland wettelijk verplicht dat, tussen het consult met de arts en de operatie, 7 dagen wachttijd zit.

Let op: uw behandeling dient uiterlijk 4 weken voor de operatie te zijn betaald.

borstlift

BORSTLIFT

Wat kunt u na de borstlift verwachten?

Tijdens een borstlift is het niet altijd mogelijk om de borsten precies symmetrisch te maken. Symmetrie is afhankelijk van de positie en vorm van de natuurlijke borsten. Ook kunnen de vorm en gevoeligheid van de tepels na de operatie anders zijn dan u had verwacht. Het is goed om je te realiseren dat, door de sterke spanning die er na de operatie in de weefsels ontstaat, het uiteindelijke model er anders uit zal zien dan vlak na de correctie. Het uiteindelijke resultaat is pas zichtbaar na minimaal twee maanden. De borsten worden dan soepeler en gaan ietsjes uitzakken. Het gevoel in de tepels zal na drie tot zes maanden terugkomen.

Hoe behandel je de wond? Instructies voor na de borstvergroting en borstlift
De dag na de operatie mag u douchen. Let er wel op dat de wond droog blijft. De pleister is waterbestendig en kan worden drooggedept. Laat de pleister twee weken zitten – deze pleister is bevestigd op het hechtdraad. De hechting lost vanzelf op en mag niet verwijderd worden.

Twee weken na uw borstlift operatie vindt de eerste nacontrole plaats en worden eventuele knoopjes afgeknipt. Draag een goed ondersteunende, postoperatieve bh zonder beugels. De beha moet niet te strak zitten, maar wel goed aansluiten. Draag de beha altijd – dag en nacht – gedurende zes weken na de operatie.

Waar u verder aan moet denken:

 • De eerste twee weken: niet uw armen omhoogheffen, niet sporten, de volle zon vermijden.
 • De eerste zes weken: voldoende rust nemen en geen fysiek inspannende handelingen – zoals in het huishouden, denk aan: stofzuigen, koken of zwaar tillen. Ook niet zwemmen of naar de sauna.

Het eerste jaar is het verstandig om het litteken te bedekken tegen de zon, zodat de wond niet verkleurt. Ontstaat er roodheid, zwelling, koorts of een open wond? Of zijn er andere zaken waar u ongerust over bent? Aarzel niet en neem contact op met Care Clinic.

Postoperatieve beha’s

Na de operatie dient u een goed ondersteunende beha zonder beugels te dragen. Onze beha’s zijn van goede kwaliteit en in meerdere modellen verkrijgbaar. Er zijn beha’s met verstevigde zij-cups, een haaksluiting aan de voor- of achterzijde, met verstelbare bandjes of vaste brede bandjes.

Operatietechnieken

 • Borstlift met donuttechniek
 • Borstlift met prothese

Borstlift met donuttechniek

Bij een borstlift wordt overtollige huid van de borst verwijderd. Daardoor wordt de borst iets kleiner. Daarom wordt de borstlift bij kleinere borsten vaak gecombineerd met het plaatsen van een klein implantaat om ook een vergrotend effect te krijgen.

Wanneer de borsten dusdanig hangen dat alleen een borstvergroting het probleem niet kan oplossen, wordt een techniek toegepast waarbij huid wordt verwijderd rondom de tepelhof. Dit wordt gedaan zodat de tepel en tepelhof naar boven geplaatst kunnen worden. Er ontstaan dan cirkelvormige littekens rondom de tepelhof. Vandaar de naam ‘donuttechniek’. Een enkele keer kan een verslapte borst gecorrigeerd worden door alleen een borstvergroting.

Wat zijn de voordelen van een borstlift met donuttechniek?

 • Operatie mogelijk binnen 2 weken
 • Behoud van het gevoel in de tepels
 • Onze artsen hebben veel ervaring
 • De operatie duurt 1,5 tot 2 uur
 • De hersteltijd is twee tot drie weken
 • Volledige narcose

Wat kunt u na de borstlift met donuttechniek verwachten?

Bij de borstlift is nazorg erg belangrijk. Zorgt u na de ingreep goed voor uzelf, dan zal de wond beter genezen en wordt een mooier resultaat behaald.

Na de borstlift zal het behandelde gebied gezwollen zijn. Ook kunnen er bloeduitstortingen ontstaan. Deze bijwerkingen zouden na drie dagen weg moeten trekken. De meeste mensen gaan na ongeveer een week weer aan het werk. Maar, luister goed naar uw lichaam. De herstelperiode kan ook iets langer duren.

Zorg dat u 2 tot 3 weken na de ingreep geen zware inspanningen hoeft te verrichten. Er mag geen spanning op de borst komen te staan. De eerste maanden na de operatie kunnen de littekens duidelijk zichtbaar en ‘vurig’ van kleur zijn. Maar na een aantal maanden nemen de littekens de kleur van uw huid aan. Wij werken altijd zo nauwkeurig mogelijk om te zorgen dat littekens zo klein en onopvallend mogelijk zijn.

Borstlift met prothese

Overweegt u een borstlift met prothese? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Een borstlift is een van de meest uitgevoerde borstoperaties in Nederland en onze gespecialiseerde artsen helpen u graag. Deze ingreep wordt altijd uitgevoerd onder volledige narcose.

Bij een borstlift wordt overtollige huid van de borst verwijderd. Dit betekent dat de borst iets kleiner wordt. Veel mensen kiezen er daarom voor om een borstlift met prothese uit te voeren, zodat de borsten niet kleiner worden. De prothese zorgt voor een vergroting van de borst. Wanneer de huid is verwijderd, worden de tepels en het borstweefsel hogergeplaatst. Rond beide tepels zal een cirkelvormig litteken ontstaan. De wonden worden gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Onze BIG geregistreerde artsen werken altijd zo nauwkeurig mogelijk, om het litteken zo klein mogelijk te houden.

Controle

De dag na uw operatie wordt u gebeld door het ondersteunend team van Care Clinic. Wij vragen hoe het met u gaat en maken met u uw eerste controleafspraak. Deze vindt een week na de operatie plaats. Uiteraard bent u van harte welkom om in de tussentijd langs te komen of contact met ons op te nemen voor eventuele vragen.

De tweede controle vindt plaats na twee weken. Dan worden de pleisters verwijderd en wordt de wondgenezing gecontroleerd. Na 4 weken, bij de derde controle, worden de hechtingen verwijderd.