Wat houdt een borstverkleining in?

Een operatie voor de verkleining van de borsten is, samen met de borstlift, een van de meest uitgevoerde borstoperaties in Nederland. Borsten ontwikkelen zich in de puberteit. Vaak zijn de grootte en vorm van de borsten bepaald door erfelijke aanleg. Daarnaast kunnen veel vrouwen moeite hebben met de vorm van hun borsten, bijvoorbeeld door gewichtstoename of –afname, zwangerschap en de conditie van huid- en borstklierweefsel. Onze gespecialiseerde artsen* helpen u graag om het gewenste resultaat te bereiken.

Door verlies van elasticiteit van de huid kunnen grote borsten gemakkelijk gaan hangen. Vrouwen die een verkleining overwegen, hebben vaak nek- schouder- en rugklachten. Ook esthetisch gezien kan men ongelukkig zijn met te grote borsten. Een borst verkleinende operatie kan deze klachten verhelpen en de omvang van de borsten meer in overeenstemming brengen met de vorm van het lichaam. Deze operatie kan ervoor zorgen dat u zich weer goed gaat voelen over uw borsten.

*De arts bepaalt of de behandeling medisch noodzakelijk is. Deze behandeling valt onder van omzetbelasting vrijgestelde gezondheidskundige verzorging in de zin van art. 11-1-g Wet op omzetbelasting 1968.

Wat zijn de voordelen van een borstverkleining?

  • Alle soorten kleding weer aan
  • Geen rug/nekklachten meer
  • Beter zelfbeeld
  • Volledige narcose

Wanneer bent u geschikt voor een borstverkleining?

Als u grote borsten heeft, kan dit klachten veroorzaken. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van rugpijn, pijn in de schouders en nek. Te grote borsten kunnen dus een belemmering zijn bij onder meer sporten. Ook kunnen vrouwen zich door grote borsten schamen. U komt in aanmerking voor een borstverkleining als u kampt met fysieke of psychische klachten.

borstverkleining

BORSTVERKLEINING

Hoe werkt deze operatie?

De ingreep duurt ongeveer 2 uur en vereist een overnachting in de kliniek waar u geholpen wordt. Voorafgaand aan de ingreep tekent de plastisch chirurg uw borsten volgens het behandelplan af. Daarna wordt de algehele verdoving toegediend.

Aan de onderkant van de borst wordt een wigvormig deel van het huid- en klierweefsel weggenomen. Daarna wordt de tepel naar boven verplaatst en wordt, eventueel, de tepelhof verkleind. Op deze manier wordt er een kleinere borst gemodelleerd. Wanneer de operatie is geslaagd, wordt de borst gehecht en krijgt u een steunverband om.

Bij de operatie wordt het borstweefsel omhoog verplaatst en worden huid en borstweefsel verwijderd. Afhankelijk van de nieuwe positie van de borst wordt een gaatje gemaakt in de huid waar de tepel in wordt vastgehecht. Het hechten gebeurt vanaf de tepel recht naar beneden tot de borstplooi. De tepel wordt eventueel verkleind. Als overtollige huid en weefsel zijn verwijderd, kan de borst weer worden opgebouwd. Het afdekken van de wond gebeurt met gaasjes en een steunverband.

Zichtbaarheid
De littekens bij beide borsten zijn ankervormig. De onderkant van het anker valt in de natuurlijke borstplooi. Vanuit het midden loopt het dan verticaal omhoog naar de tepel met een cirkeltje rond de tepelhof. Na genezing zullen de littekens in de borstplooi en rond de tepelhof nog nauwelijks zichtbaar zijn. Het deel dat verticaal van de borstplooi naar de tepel loopt, zal vaak wel zichtbaar zijn.

Vlak voor de operatie verwijdert u alles wat los in of op uw lichaam zit. Denk aan een kunstgebit of andere loszittende protheses in de mond, contactlenzen en/of gehoorapparaat. Op de dag van de operatie meldt u zich bij de receptie.

Let op: de betaling van uw behandeling dient uiterlijk 4 weken van tevoren voldaan te zijn.

Wat kunt u na de borstverkleining verwachten?

Na de borstverkleining verblijft u over het algemeen nog een nacht in de kliniek. Hierin krijgt u 24 uur de nodige zorg. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts de volgende dag beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

Na de ingreep krijgt u een speciale postoperatieve beha aan. De beha kunt u vooraf online bestellen of aanschaffen bij een van onze vestigingen. U dient deze beha gedurende zes weken dag en nacht te dragen.

Na een borstverkleining zijn uw borsten vaak wat pijnlijk en gezwollen, dit is enkele dagen na de ingreep vaak het ergst. Hierna neemt de zwelling langzaam af, dit kan enige tijd duren. Een andere mogelijkheid is dat u last krijgen van een stuwend en strak gespannen gevoel in de borsten. Niet alleen de borsten maar ook de tepels kunnen gevoelig zijn, dit omschrijft men vaak als een branderig gevoel. In sommige gevallen ervaart men juist weinig tot geen gevoel in de borsten en tepels.

De littekens van de borstvergroting zijn vrijwel onzichtbaar omdat deze gelegen zijn in een huidplooi achter de borst. De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd. Zodra de wond geheel dicht is en er zijn geen korstjes meer, raden wij u aan om littekencrème te gebruiken. Wanneer u dit consequent gebruikt, zal de wond mooier genezen.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

BORSTVERKLEINING VOOR EN NA FOTO’S