Jessica is 34 jaar en al 10 jaar bezig met afvallen. Met succes! Inmiddels is Jessica in totaal 83 kilo kwijt, maar dat ging niet altijd van een leien dakje.

“10 jaar geleden ben ik begonnen met het traject om af te vallen. Dit begon met een maagband. Ik woog toentertijd 155 kilo en wilde graag een maagband als hulpmiddel om af te vallen, maar in Nederland kwam ik hiervoor niet in aanmerking. Ik was te jong en de artsen dachten dat ik het wel alleen af kon. Mijn aanvraag voor een maagband werd dus afgewezen. Ik ben toen gaan zoeken naar een privé praktijk en kwam uit bij een praktijk in Rotterdam. Daar werd ook een maagband aangeraden, omdat er toen nog best veel risico’s aan een gastric bypass zaten. In België heb ik de maagband laten plaatsen en de eerste 5 jaar had ik nergens last van. Ik viel 50 kilo af, maar op een gegeven moment begon ik last te krijgen van vervelende klachten. Ik kon geen vast voedsel meer weg krijgen en moest continu spugen. Daarnaast had ik ook veel pijn in mijn buik. Omdat ik geen vast voedsel meer kon eten ging ik voornamelijk vla eten en daar kwam ik weer van aan. Ik dacht dat deze klachten bij de maagband hoorde en ik bleef er dus een beetje mee door rommelen.

Omdat ik zo veel was afgevallen wilde ik graag mijn borsten laten liften. In augustus 2016 kwam ik terecht bij Praktijk Gabriels en had ik mijn eerste consult. Hier werd eigenlijk gezegd: ‘Je moet meer afvallen om het gewenste resultaat te behalen.” Er werd dus een gastric sleeve of gastric bypass voorgesteld. In oktober had ik het gesprek met Chris Deprez en daar werd al snel duidelijk dat het een gastric bypass zou gaan worden, omdat het maagbandje al te veel schade had aangericht aan mijn maag. Eigenlijk heb ik toen meteen besloten om voor de gastric bypass te gaan. De maagband moest er sowieso toch uit, want het werd echt gevaarlijk. Het was de bedoeling dat ze tijdens dezelfde operatie de maagband zouden verwijderen en meteen de gastric bypass zouden uitvoeren, maar dit kon helaas niet, omdat mijn maag te erg beschadigd was. In november is dus de maagband verwijderd en op 9 januari 2017 is de gastric bypass uitgevoerd. Ik was enorm zenuwachtig voor de operatie, omdat je erna een heel ander leven gaat leiden.
Op de operatiedag liep alles een beetje anders dan gepland, omdat er wat operaties uitliepen. Chris was aanwezig in de kliniek en hield ons iedere minuut op de hoogte van wat er ging gebeuren. Zijn begeleiding is echt super. Ik mocht dezelfde avond naar huis en had wel een paar dagen last van kramp en buikpijn, maar na een paar dagen ging alles weer vanzelf. Op het begin moet je wel veel vloeibaar eten, dan voel je je wel even als een vaatdoek, maar al snel krijg je weer energie. Ik ging dan even lopen buiten en na 1,5 week dacht ik: ik ga weer aan het werk. Ik voelde me al heel snel weer goed.

In een half jaar 43 kilo kwijt

Binnen een halfjaar was ik 43 kilo kwijt, de kilo’s smolten er echt van af. Het leven werd alleen maar leuker. Ik kon weer leuke dingen gaan kopen. Daarnaast kon ik ook best goed wennen aan mijn nieuwe levensstijl. Ik kan geen toegevoegde suikers eten en maak het meeste van mijn eten zelf. Je moet natuurlijk wel helemaal opnieuw leren wat je wel en niet kunt eten en dat is op het begin heel erg zoeken. Voor mijn idee moet ik ook heel veel eten. Het zijn maar kleine porties, maar wel 6x per dag. Nu red ik dat nog steeds niet. 5x per dag eten is wel echt mijn maximum. Op het begin is het dus heel erg zoeken, maar wanneer je je draai hebt gevonden is het heel makkelijk vol te houden. Ik heb ook geen trek in snoep of zoetigheid.

De eerste 3 weken na de ingreep ben ik iedere week langs geweest bij Chris en ik heb nog steeds mailcontact met hem. Wanneer ik vragen heb kan ik hem mailen en dan krijg ik binnen een uur antwoord terug. Ik heb echt veel steun aan hem gehad. 6 weken geleden heb ik mijn borsten en armen laten liften en toen miste ik zijn begeleiding wel heel erg.

Aan iedere ingreep of operatie zitten voor- en nadelen, maar na al het gedoe met de maagband zie ik weinig nadelen aan de gastric bypass. Het enige puntje is dat je met veel overtollig vel blijft zitten. Maar de voordelen zijn het echt waard. Ik krijg zoveel positieve reacties. Mensen lopen me soms voorbij, omdat ze me niet herkennen. Daarnaast is het makkelijker om je levensstijl aan te passen dan je denkt. Van te voren denk je heel moeilijk over het eten, maar na 2 of 3 maanden gaat dat vanzelf en heb je er geen moeite meer mee. Je valt in een korte tijd zoveel af dat je hoofd het soms niet kan bijhouden, dat kan wel lastig zijn, omdat je jezelf in de spiegel dikker ziet dan je bent. Ik moet nog steeds wel wennen aan mijn nieuwe lichaam, maar ik heb er geen moment spijt van gehad.”

Wil je meer weten over een gastric bypass of heb je vragen voor Jessica? Je kunt haar een mailtje sturen via ardjessica@hotmail.com. Ze beantwoord graag je vragen! Ben je geïnteresseerd in een gastric bypass of een van onze andere behandeling die helpen bij het afvallen? Plan hier een afspraak in met een van onze consulenten en we bespreken graag de mogelijkheden met je.handeling die helpen bij het afvallen? Plan hier een afspraak in met een van onze consulenten en we bespreken graag de mogelijkheden met je.

Voor na borsten jessica
Voor na armlift jessica
Jessica Heijns