kaakhoekreductie

Wat is een kaakhoekreductie?

Vrouwen hebben zachtere contouren in het gezicht dan mannen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de vorm van de kaaklijn. Waar deze bij mannen een vierkante structuur en uitstraling heeft, heeft deze bij een vrouw mooiere rondingen. Dit is de reden dat veel transvrouwen kiezen voor een kaakhoekreductie operatie. Hiermee krijgen zij een direct een meer vrouwelijke uitstraling.

Bij een kaakhoekoperatie wordt de kaakhoek verkleind via een intra-orale toegang. Dat wil zeggen van binnenuit waardoor een geen zichtbare littekens te zien zijn. Vervolgens worden de botstructuren verplaatst en worden de volumes in boven- en onderkaak aangepast door het bot door te zagen en te af te slijpen. De botten worden op de juiste positie vastgezet. Het resultaat is dat het middengezicht meer volume heeft en het gezicht ronder oogt.

Door de operatie oogt de kin ook minder prominent, worden de kaakhoeken minder uitgesproken en worden de bovenste fronttanden zichtbaarder.

Hoe gaat een kaakhoekreductie in zijn werk?

De kaakhoekreductie wordt altijd onder algehele narcose uitgevoerd. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. De plastisch chirurg tekent met een steriele stift de huid af in het te behandelen gebied.

Wanneer de ingreep van start gaat, worden er incisies gemaakt aan de binnenkant van de mond. Hierdoor zijn er geen zichtbare littekens. Vervolgens gaat de arts via deze intra-orale ingang naar het kaakbot. Van voren naar achteren bewerkt de arts het bot met een microzaag. Zo creëert hij vrouwelijke contouren. Wanneer het bot in de gewenste vorm en positie is, wordt deze vastgezet met titanium plaatjes. Tot slot wordt de snede in de mond gesloten door middel van oplosbare hechtingen.

Consult

Tijdens het eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de kaakhoekreductie wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Zij beantwoordt uw vragen over het algemeen verloop.

Om u een goed beeld te geven van de ingreep, wordt er na het eerste consult een simulatie gemaakt. Dit doen we door het maken van foto’s van de voorzijde en de zijkanten van het gelaat. Met een speciaal simulatieprogramma wordt er vervolgens een model gemaakt van uw hoofd. Hiermee kan de chirurg u een reëel beeld geven van het uiteindelijke resultaat en zijn de details van de ingreep beter uit te leggen. Deze simulatie kost eenmalig €150,-, wanneer de behandeling doorgang vindt, wordt dit bedrag in mindering gebracht op uw eindfactuur.

Aansluitend op de simulatie wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met dr. W. Verhaege, een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Met al deze informatie maakt u uiteindelijk een keuze. Uiteraard luisteren we hierbij naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen. Dit consult vindt plaats in België. Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

kaakhoekreductie

Wat kunt u na een kaakhoekreductie verwachten?

Na de kaakhoekreductie houden we u nog ongeveer drie á vier uur in de kliniek.. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

De meeste patiënten hebben na de operatie geen pijnklachten. Het gezicht rondom het behandelde gebied kan in eerste instantie wel blauw en gezwollen zijn. Ook kunt u wat keelpijn krijgen en kan er een ongemakkelijk gevoel ontstaan wanneer u uw kiezen op elkaar zet.

De eerste dagen tot weken, is tandenpoetsen niet prettig en verstandig. Dit om geen druk op de wondjes te zetten en het herstelproces te bespoedigen. U krijgt in plaats hiervan speciaal mondwater om mee te spoelen. Dit voorkomt bacteriën. Hierover krijgt u verdere instructies van uw behandelend arts. Zodra het weer comfortabel voelt, kunt u weer normaal tandenpoetsen.

De eerste dagen na de operatie is het mogelijk dat u af en toe wat bloed in uw mond proeft of een lichte bloedneus heeft. Wanneer dit het geval is, kunt u de neus beter ophalen dan snuiten. De eerste dagen na een behandeling neemt dit toe, waarna de klachten geleidelijk afnemen.

Het duurt ongeveer 3 maanden voor u het volledige eindresultaat kunt beoordelen. Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op het gezicht komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 7 dagen en 14 dagen. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

KAAKHOEKREDUCTIE VOOR EN NA