Menopause vaginal fissure – Femilift

Ervaart u een branderig gevoel in de vagina? Dan kan dit komen door een vaginale fissuur, dat wil zeggen een klein scheurtje of kloofje in de vagina. Deze fissuur ontstaat over het algemeen wanneer de vagina een te laag vochtgehalte heeft of door het vrijen. Sommige vrouwen lopen al jaren rond met de fissuur, maar het is ook een veel voorkomende bijwerking in de menopauze.

De branderigheid en soms zelfs pijnklachten zijn erg vervelend. Gelukkig is een vaginale fissuur goed te behandelen. Dit doen wij met een (kleine) chirurgische ingreep. De fissuur wordt gesloten doordat we het slijmvlies verplaatsen.

Wat zijn de voordelen van deze behandeling?

  • Betere doorbloeding
  • Betere stimulatie van de vochtbalans
  • Geen pijn meer tijdens seks
  • Geen last meer van vaginale jeuk

MENOPAUSE VAGINAL FISSURE – FEMILIFT

De fissuurbehandeling is een ingreep die in principe wordt uitgevoerd onder een lokale verdoving. Op de voorbereidingskamer wordt er een verdovende spray aangebracht, waarna met prikjes de lokale verdoving wordt toegediend. Dat wil zeggen dat alleen het gebied waar de ingreep uitgevoerd wordt, verdoofd is. U voelt dus niets van de behandeling. Wanneer de behandeling start wordt, zoals eerder benoemd, de fissuur gesloten door wat slijmvlies van de vagina te verplaatsen, zodat de fissuur weer gevuld is. De techniek van deze behandeling wordt ook wel Z-plastiek genoemd.

De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Consult

Tijdens het eerste consult bespreekt u met onze cosmetisch gynaecoloog wat uw klachten zijn en waarom u de fissuurbehandeling wilt laten uitvoeren. De cosmetisch gynaecoloog voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende operatietechnieken, het maximaal haalbare eindresultaat en het verdere hersteltraject van de ingreep. Uiteraard luisteren we hierbij naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen. Het eerste consult is geheel kosteloos en vrijblijvend.

Nazorg

Na de behandeling kunt u vrijwel direct de praktijk verlaten. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. U mag niet zelf een voertuig besturen.

De verdoving werkt tot ruim een uur na de ingreep, daarna zal het behandelde gebied wat gevoelig zijn. Het genezen van de wond duurt ongeveer twee weken. Bij deze genezing ontstaat er littekenweefsel. Dit weefsel kan ervoor zorgen dat de opening van de vagina, op de plek van de ingreep, kleiner wordt. Om dit te voorkomen starten we vanaf twee weken na de behandeling met een tamponbehandeling van ongeveer twee maanden. In de tampons die u draagt zit een opbouw, van klein naar groter. Hiermee worden verklevingen en vernauwingen voorkomen. Uiteraard krijgt u hierover een uitgebreide uitleg tijdens uw controle(s).

Controle afspraken

Twee weken na uw ingreep komt u bij de assistente van de cosmetisch gynaecolooog op controle. Tijdens deze afspraak bekijken we of de wond goed heelt. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door de cosmetisch gynaecoloog zelf.