mini gastric bypass

Wat is een mini gastric bypass?

Een mini gastric bypass operatie is een ingreep tegen overgewicht, waarmee u in een korte tijd veel gewicht kunt verliezen. Het brengt u dus snel naar een gezond gewicht.

Bij een mini gastric bypass wordt de maag verkleind en het spijsverteringskanaal gedeeltelijk omgeleid. Hierdoor wordt uw maag verkleind tot soms nog maar 10% van de eigenlijke omvang. De ‘oude’ maag en de twaalfvingerige darm worden overbrugd. Vervolgens wordt de dunne darm opnieuw verbonden met de nieuwe maag. Deze nieuwe verbinding zorgt ervoor dat de maag, gal- en pancreassappen met het voedsel zullen mengen. Dit is noodzakelijk voor een normale spijsvertering. Een mini gastric bypass zorgt ervoor dat er minder voedsel kan worden ingenomen, een zogenaamde restrictieve ingreep. De kleinere maag en de maagomleiding zorgen ervoor dat u gaat afvallen (gewichtsvermindering).

Uiteraard bent en blijft u zelf verantwoordelijk dat u uw gewenste gewicht behaald en hierop blijft. Dit kan enkel door aanpassingen in uw algehele leefstijl; minder eten en meer bewegen. Het resultaat van een mini gastric bypass is dus alleen blijvend als u er zelf voor gaat.

Wanneer bent u geschikt voor een mini gastric bypass?

U moet minimaal 18 jaar zijn en een BMI hebben dat hoger is dan 30. Daarnaast moet u minimaal 1 jaar geprobeerd hebben om op een andere manier af te vallen. U moet bereid zijn om radicaal uw levenswijze en eetgewoonten te veranderen en bereid zijn om regelmatig op medische controle te komen. U mag ook geen overmatig alcoholgebruiker zijn.

Consult

Bariatrie is de verzamelnaam voor alle ingrepen waarmee overgewicht wordt tegengegaan. Denk aan: de maagballon, maagband, gastric sleeve, mini gastric bypass en de gastric bypass. Wij begrijpen als geen ander dat het een hele stap is om een eerste consult in te plannen voor een bariatrische ingreep.

Daarom neemt één van onze consulenten tijdens het eerste consult uitgebreid de tijd om samen met u naar uw lichaam, uw klachten, uw leefstijl en uw wensen te kijken. We bespreken de bovenstaande bariatrische methodes en operatietechnieken en laten zien welk resultaat u hierbij mag verwachten. Maar ook komen de mogelijke risico’s en nazorg aan bod. Tijdens het consult wordt er ook direct gekeken of u een geschikte kandidaat bent voor de bariatrische ingreep naar keuze.

Tot slot kan het zo zijn dat de bariatrisch verpleegkundige en/of arts besluit dat er een aantal preoperatieve onderzoeken nodig zijn, denk hierbij aan een bloedonderzoek, hartfilmpje, enzovoort. Deze plannen wij dan voor u in.

U krijgt een hoop informatie te verwerken tijdens dit eerste consult. Natuurlijk zijn wij ook na het gesprek bereikbaar om al uw vragen nog te beantwoorden. Kortom wij zullen u gedurende het gehele traject volledig ondersteunen.

Hoe gaat een gastric bypass in zijn werk?

De mini gastric bypass ingreep vindt plaats middels een (kijk)operatie onder algehele narcose. Er wordt vooraf een infuus aangebracht, hierdoor wordt het slaapmiddel toegediend. Tijdens de operatie ligt u aan de controleapparatuur; namelijk plakkers voor hartregistratie, een bloeddrukmeter en zuurstof.

Wanneer de ingreep begint, maakt de arts als het ware een nieuwe, kleinere maag. Dit door van het bovenste deel van de maag een kleiner maagzakje te maken. Deze nieuwe maag heeft het volume van ongeveer een espressokopje. Hierdoor kunt u minder eten. De dunne darm wordt omhooggebracht en verbonden met de nieuwe maag. Het voedsel komt na 2 meter pas in de dunne darm terecht wat ervoor zorgt dat vetten en suikers niet worden opgenomen. Wel worden vitamines uit de voeding gehaald.

De nieuwe verkleinde uitgang van de maag wordt 12mm. Dit zorgt ervoor dat de maag minder snel haar voedsel kwijt kan. Het voedsel passeert de nieuwe kleine maaguitgang en komt dan in de dunne darm terecht, hierdoor passeert het voedsel de rest van de maag niet.

Doordat de maag is verkleind, krijgt u een vroeg gevoel van verzadiging wat de inname van voedsel belemmerd. Er wordt minder hongerhormoon (ghreline) aangemaakt. Het hongergevoel neemt hierdoor af. Bij een gastric sleeve wordt het overige gedeelte van de maag verwijderd, bij de mini gastric bypass dus niet. De operatie is ook volledig omkeerbaar.

Wat kunt u verwachten na een mini gastric bypass?

Bij de mini gastric bypass verblijft u na de behandeling twee nachten in de kliniek, zodat u 48 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken aan. Eventueel krijgt u ook pijnmedicatie. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Het is belangrijk om de eerste weken het eetschema te hanteren dat u van de diëtist van het ziekenhuis heeft gekregen.

Doordat een mini gastric bypass geplaatst wordt middels een kijkoperatie is het fysieke herstel minder langdurig. Toch heeft het lichaam tijd nodig om in zijn eigen tempo te herstellen.

Een grotere uitdaging is het toepassen van de nieuwe leefstijl. Een mini gastric bypass heeft een grote impact op uw leven. U moet anders en bewuster gaan eten doordat uw lichaam minder eten kan verwerken en opnemen. Na de operatie moet u drie weken in een opbouwende fase vloeibaar of gemalen voedsel eten, zodat de hechtingen in de maag goed kunnen genezen. Wanneer u dit eten goed verdraagt, mag u langzaam overstappen op vast voeding. Het kan zijn dat u last krijgt van maagzuur.

Om u op weg te helpen met voeding, kunt u bij ons de kookbijbel aanschaffen. Een kookboek, geschreven door één van onze patiënten. Dit boek is specifiek gericht op voeding na een bariatrische ingreep.

Na uw maagverkleining moet u een leven lang dagelijks extra vitaminen innemen. De belangrijkste leefregels voor na de ingreep, vindt u in onze folder “leefregels na bariatrie”. Deze wordt u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep.

Ongeacht of u wordt behandeld voor een gastric band, sleeve of bypass, bij een BMI kleiner dan 40 is het mogelijk om tot 100 procent van uw overgewicht te verliezen. Het streefgewicht is dan BMI 23-25. Is het BMI gelijk of hoger dan 40, dan verliest u statistisch gezien 70 procent van uw overgewicht.

Heeft u vragen of twijfels, aarzel dan niet en neem telefonisch contact met ons op. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op het telefoonnummer + 31 (0)180 – 439001. Ook zijn wij bereikbaar op ons WhatsApp nummer +31 6 15 60 09 28

Let op: Care Clinic fungeert als bemiddelaar. Wij adviseren een behandeling aan bij een BMI tussen 29 en 39 omdat de risico van de operatie beperkt wordt. Aanmelding en vervolgafspraken worden aangeboden door heel Nederland. Onze patiënten worden onder de verantwoordelijkheid van en in een bariatrisch centrum in België behandeld.

De voordelen van een mini gastric bypass

  • Deze operatie heeft een gunstig effect op diabetes mellitus type 2
  • U heeft minder last van een hongergevoel
  • Een mini gastric bypass verloopt via een endoscopie (kijkoperatie)
  • De littekens zijn klein, waardoor u snel herstelt
  • De operatie duurt slechts 45 minuten
  • Volledig omkeerbaar
  • Effectiever dan een gewone gastric bypass
  • U behoudt uw sociale leven en kunt alles blijven eten
  • Operatie mogelijk binnen 3 weken
  • Inclusief 3 jaar lang begeleiding

Mogelijke complicaties tijdens of na de ingreep

Ter voorkoming van een scheur of lekkage wordt er door de behandelend arts, een zogenoemde contrast-test gedaan. Er wordt dan 500 cc fysiologisch zoutwater (NACL) vermengd met een contrastvloeistof wat via de mond, door de slokdarm de maag zal bereiken. Deze test wordt bij elke bariatrische ingreep uitgevoerd. Eventuele complicaties: naadlekkage, braken, galstenen, vitaminetekort en dumping.

Activiteiten

De eerste 2 weken moet u voor een goede wondgenezing wat rustiger aandoen. Na deze 2 weken worden uw hechtingen verwijderd.

Het is dan direct belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Dit heeft een positieve invloed op het eindresultaat. Door meer calorieën te verbranden, verliest u meer gewicht en stimuleert u de spieren. Zorg in elk geval dat u dagelijks minstens een half uur lichaamsbeweging krijgt. Kijk welke activiteiten bij u passen en doe wat u leuk vindt. Samen bewegen, werkt vaak motiverend. Het is belangrijk om geen krachttraining uit te oefenen. Wenst u advies of overleg hierover, neemt u dan gerust contact met ons op.

Controle afspraken

Ook in het natraject zal Chris Deprez u blijven ondersteunen. De dag nadat u naar huis gaat, bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 14 dagen. De tweede controle wordt gepland 3 maanden na uw ingreep. De vervolgcontroles vinden plaats na 6, 9 en 12 maanden na de ingreep. Deze controles worden uitgevoerd door onze bariatrisch verpleegkundigen, Chris Deprez en Ingrid van Dijken (BIG-geregistreerd).

Wij adviseren om na 6 maanden bloed te prikken bij de huisarts. Dit ter controle van de voedings- en vitaminegehalten in het bloed. Daarna wordt dit tenminste eenmaal per jaar herhaald. Bij tekorten kan gestart worden met aanvullende medicatie.

Na het eerste jaar blijven wij u nog vijf jaar lang begeleiden, door elk halfjaar een afspraak met u in te plannen bij onze kliniek in Barendrecht.

Bij elke afspraak wordt er gekeken of en welke aanpassingen er nodig zijn in uw leefstijl. Belangrijk is dat uw dieet afspraken geheel duidelijk zijn. Heeft u hier in de tussentijd vragen over, dan zijn wij dagelijks telefonisch bereikbaar om u te helpen.

Wenst u extra begeleiding buiten de vaste controle afspraken? Ook dit is geen probleem en, is op elk moment mogelijk en is altijd onbeperkt. De bariatrisch consulent of bariatrisch verpleegkundige zijn iedere donderdag aanwezig in onze praktijk in Barendrecht. Hiervoor brengen wij geen extra kosten in rekening.

Tot slot: Elk lichaam is uniek en zoals gezegd is uw algehele leefstijl de grootste sleutel tot succes. Wij kunnen daarom nooit een garantie bieden hoe snel en hoeveel u afslankt na de ingreep. Wij raden u aan om zoveel mogelijk gezond te eten en voldoende te bewegen voor het beste resultaat.

Heeft u vragen of twijfels, aarzel dan niet en neem telefonisch contact met ons op. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op het telefoonnummer + 31 (0)180 – 439001. Ook zijn wij bereikbaar op ons WhatsApp nummer +31 6 15 60 09 28.

MINI GASTRIC BYPASS VOOR EN NA FOTO’S