Armlift

Door een verouderde huid of bijvoorbeeld gewichtsverlies kan de huid van de bovenarm te ruim worden. Ook genetische bepaling kan hierbij een rol spelen. Het gevolg hiervan is dat de huid gaat hangen, wat vaak als vervelend wordt ervaren. Bij een armlift wordt de overtollige huid van de bovenarm volledig weggehaald door de huid strakker te spannen.

U kunt hierbij kiezen voor een klassieke armlift (patiënten met matig tot overmatig huidoverschot) of een extended armlift (patiënten met overmatig tot ernstig huidoverschot). Een armlift wordt over het algemeen uitgevoerd om de esthetische verschijning van de bovenarmen te verbeteren. Het biedt een duidelijke verbetering maar realiseer u wel dat, hoe zorgvuldig wij ook werken, u wel littekens overhoudt aan de ingreep.

Wanneer uw huid nog voldoende elastisch is, is het ook een optie om te kiezen voor liposculptuur. Hierbij wordt liposuctie ingezet om een teveel aan vet weg te zuigen. Ook komt het soms voor dat we een combinatie van beide behandelingen toepassen.

Wat zijn de voordelen van deze operatie?

  • Slanke en strakke armen
  • Beloning na afvallen
  • Na twee weken zichtbaar resultaat
  • Na een week weer aan het werk

Het voortraject

Tijdens het eerste consult bespreekt u met één van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de armlift wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Zij beantwoordt uw vragen over het algemeen verloop.

Aansluitend op dit consult wordt er, indien gewenst maar noodzakelijk wanneer u behandeld wilt worden, nog een afspraak ingepland met één van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

Bij een normale armlift zit het litteken in de rand van de oksel. Als u zeer veel gewicht heeft verloren, bijvoorbeeld na een maagverkleining of maagband, dan kan de plastisch chirurg u adviseren om een uitgebreide armlift te ondergaan. Hierbij loopt het litteken van de oksel naar de elleboog, maar dusdanig gepositioneerd dat er een zo min mogelijk opvallende overgang zichtbaar wordt. U kunt zich voorstellen dat dit, door algehele huidslapte, na groot gewichtsverlies nooit volledig strak en glad kan worden. De plastisch chirurg zal u in de spiegel laten zien wat u van de behandeling kan verwachten.

Met al deze informatie maakt u uiteindelijk een keuze. Uiteraard luisteren we hierbij naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen.

ARMLIFT VOOR EN NA FOTO’S

ARMLIFT

De behandeling

De armlift wordt altijd onder algehele narcose uitgevoerd. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. De plastisch chirurg tekent met een steriele stift de huid af die tijdens de operatie moet worden verwijderd. Deze huid wordt tijdens de ingreep losgemaakt van de onderliggende vet- en spierlagen en weggesneden.

Bij de bovenarmlift, wordt er een incisie (snede) langs uw arm gemaakt. De locatie en de lengte van de incisie is afhankelijk van de hoeveelheid huid die verwijderd gaat worden. Vaak loopt deze van de oksel tot aan de elleboog, langs de binnenzijde van de arm. Uiteraard proberen onze artsen de littekens zo te plaatsen dat deze naderhand het minst zichtbaar zijn. Wanneer er (ook) liposuctie wordt toegevoegd heeft u enkel wat kleine littekens.

Wanneer de huid verwijderd is (en eventueel het vet is weggezogen) wordt de huid gesloten. De behandeling duurt gemiddeld tussen de 2 en 3,5 uur.

Nazorg

Bij een armlift houden we u nog ongeveer drie á vier uur in de kliniek.. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

Gedurende vier weken na de ingreep draagt u elastische mouwtjes over uw armen, ook wel postoperatieve copressiemouwen genoemd. Wel is het belangrijk om na de eerste week het litteken aan de lucht te laten drogen zodat deze beter kunnen genezen. Doe dit wel enkel als u rustig zit of ligt. Vanaf de tweede week mag u enkele uren per dag de mouwtjes afdoen.

Het operatiegebied zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. De zwelling neemt de eerste dagen toe en gaat na een week weer wat afnemen. Ook is het mogelijk dat er in de rest van uw armen enige vochtophoping ontstaat, de kans hierop is het grootste bij uw handen. Hier hoeft u zich geen zorgen om te maken. Het kan enkele weken duren voordat dit wegtrekt.

De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd. Zodra de wond geheel dicht is en er zijn geen korstjes meer, raden wij u aan om littekencrème te gebruiken. Wanneer u dit consequent gebruikt, zal de wond mooier genezen.

Houd er rekening mee dat het eindresultaat pas na 3 tot 6 maanden echt zichtbaar is, afhankelijk van de hoeveelheid huid en vet die is weggenomen.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

ARMLIFT

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis mag, bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 7 dagen, waarin de pleisters worden verwijderd. Ook na 14 dagen komt u nogmaals op controle. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken heeft u de eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

ARMLIFT