haarlijnverlaging

Wat houdt een haarlijnverlaging in?

De haarlijn is een bepalend aspect in het aangezicht. Bij mannen zit de haarlijn over het algemeen wat hoger dan bij vrouwen. Mede om deze reden is het voor veel transvrouwen een van de belangrijkste aandachtspunten. Bij een haarlijnverlaging wordt de haargrens naar voren gebracht, waardoor ook het voorhoofd iets kleiner wordt. De ingreep wordt dan ook wel voorhoofd verkleining genoemd. Onze plastisch chirurg dr. Verhaeghe voert deze ingreep uit.

Bij een haarlijnverlaging is het de kunst om de haargrens blijvend te verlagen door deze zo ver mogelijk naar beneden te plaatsen. Hierbij mag er geen spanning op de wond komen te staan. Meestal is dit zo’n 0,5 tot 1 cm. Wanneer u een flexibele schedelhuid heeft, komt soms een verplaatsing van 2 cm voor.

Een haarlijnverlaging betreft een andere ingreep dan een haartransplantatie. Dit laatste wordt over het algemeen ingezet bij aanzienlijke kaalheid bij mannen.

Wat zijn de voordelen van een haarlijnverlaging?

  • Geen zichtbare littekens
  • Vrouwelijker gezicht
  • Geen verzwakking van de schedel
  • De haardensiteit blijft onveranderd

Hoe gaat een haarlijnverlaging in zijn werk?

De haarlijnverlaging wordt altijd onder algehele narcose uitgevoerd. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. De plastisch chirurg tekent met een steriele stift de huid af waar de verlaging gaat plaatsvinden.

Bij de start van de ingreep wordt de incisie gemaakt op het voorhoofd. Dr. Verhaege brengt een verlaging van de haargrens aan van 0,5 tot maximaal 2 centimeter aan. Dit doet hij door de hoofdhuid los te maken van de schedel en naar voren te trekken. Er wordt hierbij gekeken naar hoe ver de huid maximaal kan, zodat de wond nog zonder dat er spanning op komt te staan dicht gemaakt kan worden. Dit is nodig voor een optimaal herstel. Eventueel overtollige huid wordt verwijderd. Vervolgens wordt de wond gesloten middels oplosbare hechtingen. Het litteken zal in principe onder de nieuwe haren vallen.

De behandeling duurt gemiddeld 2 uur.

haarlijnverlaging

CONSULT

Tijdens een eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de haarlijnverlaging wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Zij beantwoordt uw vragen over het algemeen verloop.

Om u een goed beeld te geven van de ingreep, wordt er na het eerste consult een simulatie gemaakt. Dit doen we door het maken van foto’s van de voorzijde en de zijkanten van het gelaat. Met een speciaal simulatieprogramma wordt er vervolgens een model gemaakt van uw hoofd. Hiermee kan de chirurg u een reëel beeld geven van het uiteindelijke resultaat en zijn de details van de ingreep beter uit te leggen. Deze simulatie kost eenmalig €150,-, wanneer de behandeling doorgang vindt, wordt dit bedrag in mindering gebracht op uw eindfactuur.

Aansluitend op de simulatie wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met dr. W. Verhaege, een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Met al deze informatie maakt u uiteindelijk een keuze. Uiteraard luisteren we hierbij naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen. Dit consult vindt plaats in België. Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

Wat kunt u na de operatie verwachten?

Na de haarlijnverlaging houden we u nog ongeveer drie á vier uur in de kliniek. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

Het operatiegebied zal in eerste instantie blauw en wat pijnlijk zijn. Ook kunt u een licht gespannen en trekkend gevoel ervaren. Deze klachten nemen na een week vanzelf af. Ook kan er in de herstelperiode wat jeuk optreden aan het litteken. De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd.

Goed om te weten is dat het kan voorkomen dat er de eerste maand na de operatie wat haaruitval kan optreden. Dit zijn vooral de fijne haartjes. Deze haartjes groeien normaal gesproken terug binnen drie maanden. Na ongeveer zes weken beginnen ook de eerste haartjes te groeien door het litteken heen. Hierdoor wordt het litteken al snel minder zichtbaar.

Er zijn patiënten die wat gevoelloosheid ervaren aan de voorkant van de schedel. Hier hoeft u niet van te schrikken. Dit kan maximaal een jaar aanhouden maar dit komt terug. Het duurt 12-18 maanden voor u het volledige eindresultaat kunt beoordelen.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 7 dagen en 14 dagen. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

HAARLIJNVERLAGING VOOR EN NA FOTO’S