Wat houdt deze operatie in?

Een correctie van de tepels wordt uitgevoerd wanneer de tepelhof te groot is, of wanneer sprake is van ingetrokken tepels. De gemiddelde tepelhof is ongeveer 4,5 cm groot en kan gemakkelijk door de plastisch chirurg worden gecorrigeerd. De ingreep gebeurt dan ook onder lokale verdoving.

Bij vrouwen kan een te grote tepelhof gepaard gaan met doorgezakte borsten. Kiest u voor een borstlift of borstverkleining, dan wordt tegelijkertijd een tepelhofverkleining uitgevoerd. U kunt ook kiezen voor een tepelhofverkleining zonder bijkomende chirurgie.

Wat zijn de voordelen van deze operatie? 

  • Geen te grote, asymmetrische of ingetrokken tepels meer
  • Kleine ingreep onder lokale verdoving
tepelverkleining

Wanneer bent u geschikt voor een tepelcorrectie of tepelhofverkleining?

Deze ingreep is geschikt voor zowel vrouwen als mannen. Wie fysiek of psychisch last heeft van afwijkende tepels kan in aanmerking komen voor een tepelcorrectie.

Voordat de operatie kan worden uitgevoerd, komt u op consult bij een van onze consultants. U kunt dan aangeven wat uw wensen en verwachtingen zijn. De consultant zal naar uw borsten kijken en uiteindelijk een advies geven. Ook geeft hij of zij aan welke arts het beste bij uw ingreep en wensen past. Wanneer dit is vastgesteld, gaat u ook nog op consult bij de arts die de correctie zal uitvoeren. Hij zal ook uw borsten bekijken en nagaan of de behandeling medisch verantwoord is.

In Nederland is het wettelijk verplicht dat er tussen het consult met de arts en de tepelcorrectie 7 dagen wachttijd zit.

tepelcorrectie

Hoe werkt een tepelcorrectie?

Een vergrote tepelhof wordt chirurgisch gecorrigeerd door de gepigmenteerde huid rond de tepel(hof) te verwijderen. Dit doen onze gespecialiseerde artsen door een kleine snede aan de buitenkant van de tepelhof, of rond de tepel, te maken. Dit veroorzaakt een klein litteken. Deze ingreep kan prima onder lokale verdoving. De borstklier en de melkgangen blijven onaangetast waardoor u ook na een tepelhofverkleining borstvoeding kunt blijven geven.

Te grote tepels kunnen ook verkleind worden. Hierbij gaat meestal wel een deel van de melkgangetjes verloren. Er wordt een insnede rondom de tepel gemaakt om vervolgens de melkgangetjes door te nemen. Deze trekken de tepel namelijk naar binnen. Borstvoeding is na deze behandeling niet meer mogelijk.

Wilt u na de ingreep toch nog borstvoeding kunnen geven, vertel dit dan aan de plastisch chirurg. Soms kan hij voor een andere methode kiezen, die een minder spectaculaire verkleining biedt, maar waarbij de melkgangetjes wel bewaard blijven.

Ook bij ingetrokken tepels helpen onze specialisten u graag. Er zijn twee verschillende types ingetrokken tepels.

  • Het eerste type is de normaal gevormde, ingetrokken tepel, die soms naar binnen trekt. De plastisch chirurg voorkomt dit door een ringetje onder de huid te plaatsen. Bij een normale vorm van de tepel is dit een snelle en efficiënte ingreep zonder littekens. De melkgangetjes blijven intact. U kunt probleemloos borstvoeding geven.
  • Het tweede type is de slecht aangelegde, ingetrokken tepel (dit probleem begint vooral in de puberteit). Deze tepel is moeilijker te behandelen. De plastisch chirurg maakt een incisie in de tepel om de melkgangetjes los te krijgen. Zo wordt vermeden dat de kanaaltjes de tepel naar binnen trekken. Na deze ingreep kan het zijn dat u enkele weken last heeft van korstvorming. Soms is borstvoeding niet meer mogelijk.

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg, heeft u een gesprek met uw consultant. Hij of zij vertelt u de algemene gang van zaken rondom uw tepelcorrectie.

*De arts bepaalt of de behandeling medisch noodzakelijk is. Deze behandeling valt onder van omzetbelasting vrijgestelde gezondheidskundige verzorging in de zin van art. 11-1-g Wet op omzetbelasting 1968. Let op: de betaling van uw behandeling dient uiterlijk 4 weken van tevoren voldaan te zijn.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?

Wanneer de correctie is uitgevoerd, is de nazorg erg belangrijk. Als u na de ingreep goed voor uzelf zorgt, geneest de wond beter en wordt een mooier resultaat behaald.

Na de tepelcorrectie zal het behandelde gebied gezwollen zijn. Ook kunnen er bloeduitstortingen ontstaan. Deze bijwerkingen zouden na drie dagen weg moeten trekken. De operatie is een relatief kleine ingreep, waardoor u redelijk snel uw dagelijkse routine weer kunt oppakken.

We adviseren u de dag na de ingreep rust te houden en geen zwaar lichamelijk werk te verrichten. Het is belangrijk dat er geen druk of spanning op het behandelde gebied komt te staan. Ongeveer twee dagen na de behandeling kunt u weer aan het werk.
Luister goed naar uw lichaam. De eerste maanden na de operatie kunnen de littekens aanwezig en ‘vurig’ van kleur zijn. Maar na een aantal maanden nemen ze de kleur van uw huid aan. We proberen altijd zo nauwkeurig mogelijk te werken, om te zorgen dat het litteken zo klein en onopvallend mogelijk is.

Roken

Om een wond zo mooi, snel en goed mogelijk te laten genezen, is de toevoer van zuurstofrijk bloed erg belangrijk. Daarom raden wij u aan om voor de operatie niet te roken. De nicotine in sigaretten vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar de wond vermindert.
Daarnaast bevat de rook van tabak koolmonoxide en dat zorgt dat de zuurstof in het bloed wordt verdrongen.
Ten slotte, roken zorgt ook dat uw conditie vermindert en het immuunsysteem wordt verzwakt.
Al deze factoren zorgen dat complicaties bij wondgenezing vaker voorkomen bij rokers dan bij niet-rokers. We raden u aan om minimaal vier weken voor een operatie te stoppen met roken en dit tot twee weken na de behandeling vol te houden.

TEPELCORRECTIE & TEPELHOFVERKLEINING VOOR EN NA FOTO’S