Zowel bij mannen en vrouwen kan het voorkomen dat er een verslapping van de buik optreedt. Dit is over het algemeen afhankelijk van leeftijd, gewicht of bijvoorbeeld extreme schommelingen in het gewicht. Ook kan het voorkomen bij vrouwen die na een zwangerschap verslapte buikwandspieren hebben overgehouden. Hierdoor kan er een huidoverschot, ook wel vetschort genoemd, ontstaan. Dit levert dagelijks klachten op.

Bij een buikwandcorrectie wordt het huidoverschot verwijderd en krijgt u een strakkere buik terug. Een buikwandcorrectie biedt  in principe blijvend resultaat. Belangrijk is wel dat u wanneer de ingreep plaatsvindt, op uw gewenste gewicht bent. Het is dan ook geen afvalmethode. De buikwandcorrectie is een van de meest uitgevoerde behandelingen.

Een buikwandcorrectie kan u een aanzienlijk plattere buik geven. Maar deze ingreep is geen oplossing tegen overgewicht. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Het resultaat van de operatie zal daarna beduidend beter zijn. Bent u een vrouw, dan is het verstandig om u na de laatste zwangerschap te laten opereren.

* De arts bepaalt of de behandeling medisch noodzakelijk is. Deze behandeling valt onder van omzetbelasting vrijgestelde gezondheidskundige verzorging in de zin van art. 11-1-g Wet op omzetbelasting 1968.

Het voortraject

Tijdens een eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de buikwandcorrectie wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen, het maximaal haalbare eindresultaat en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Uiteraard luisteren we hierbij naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen.

Aansluitend op dit consult wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

Wanneer u enkel teveel huid heeft onder de navel, wordt er gekozen voor een mini-buikwandcorrectie. Zit het overschot over heel de buikwand en buikspieren, dan is een reguliere buikwandcorrectie de beste optie. Bij een extreme vorm van huidoverschot is er nog een derde, moderne, variant. Deze wordt de Fleur de Lis behandeling genoemd. Hierbij wordt er een insnede meer gemaakt, die verticaal over de buik omhoog loopt. Als tijdens het consult blijkt dat u geen huidoverschot heeft maar vetophopingen, kan de plastisch chirurg ook een behandeling adviseren waarbij liposuctie wordt toegepast.

BUIKWANDCORRECTIE

De behandeling

De buikwandcorrectie wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u en tekent hij de plekken af waar de incisies worden gemaakt.

Zoals aangegeven zijn er drie varianten mogelijk. Het verschil zit o.a. in de verschillende insnedes die gemaakt worden:
1. De mini-buikwandcorrectie – Bij de mini-buikwandcorrectie wordt er een kleine snede gemaakt net boven het schaambeen. Dit is een horizontale snede. Dit litteken is dus vrijwel onzichtbaar. Vervolgens wordt er huidoverschot weggehaald tot aan de navel.
2. De reguliere buikwandcorrectie – Net als bij de mini-buikwandcorrectie wordt er bij de reguliere ingreep enkel een incisie gemaakt net boven het schaambeen in horizontale richting. Dit litteken is dus vrijwel onzichtbaar. Vervolgens wordt er huidoverschot weggehaald tot aan de ribbenboog.
3. Fleur-de-lis – De Fleur-de-lis behandeling is de meest uitgebreide buikwandcorrectie en wordt toegepast wanneer er een extreem huidoverschot is. Naast de horizontale insnede boven het schaambeen, is er een extra insnede nodig. Deze loopt verticaal over de buik tot de ribbenboog. Vervolgens wordt het huidoverschot over de gehele buik verwijderd.

Wanneer er gestart wordt met de ingreep maakt de arts een incisie(s). Afhankelijk van de hoeveelheid huid die wordt verwijderd wordt gekeken hoe groot de incisie(s) moet(en) zijn. Daarnaast komt er een insnede rondom de navel. Dit is om de positie van de navel ook na de ingreep weer in verhouding te houden met de rest van de buik.

De plastisch chirurg zorgt vervolgens dat de huid loskomt van de spieren in de buik. Dit van de bikinilijn tot aan de ribben. Wanneer er ook verslapte buikspieren zijn, worden deze strakker aan elkaar gehecht, vanaf de zijkant richting de middenlijn. Vervolgens wordt de huidflap strak naar beneden getrokken tot aan de incisie boven het schaambeen. De overtollige huid wordt verwijderd waarna de wonden onderhuids worden gehecht.

Nazorg

Na een buikwandcorrectie verblijft u over het algemeen een nacht in de kliniek. Hierin krijgt u 24 uur de nodige zorg. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts de volgende dag beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Mogelijk worden er de eerste dagen drains geplaatst om het overtollige wondvocht op te vangen. Deze worden tijdens een controle afspraak verwijderd.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

Na de ingreep krijgt u een speciaal korset aan. U dient dit korset gedurende vier weken dag en nacht te dragen. Daaropvolgend draagt u het korset nog twee weken enkel overdag.

Houdt er rekening mee dat het eindresultaat niet direct zichtbaar is, dit duurt een aantal maanden. Na de ingreep is het behandelde gebied pijnlijk, zowel aan de huid als aan de spieren. De extreme spierpijn zal zeker de eerste week aanhouden. In overleg met de arts wordt pijnmedicatie voorgeschreven.

Ook oogt de buik de eerste dagen blauw en beurs en kan het gebied gezwollen zijn. De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd. Zodra de wond geheel dicht is en er zijn geen korstjes meer, raden wij u aan om littekencrème te gebruiken. Wanneer u dit consequent gebruikt, zal de wond mooier genezen.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis gaat, bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 7 dagen. Tijdens deze controle wordt ook de drain verwijderd door de arts. Ook na 14 dagen en 4 weken zien we u graag op controle. Na 8 weken komt u op eindcontrole.

BUIKWANDCORRECTIE VOOR EN NA FOTO’S