Wat is een bilvergroting met eigen vet?

Een bilvergroting wordt vaak overwogen als de billen, en daarmee de bilspieren, minder goed ontwikkeld zijn. Dit kan komen door erfelijkheid, ouderdom, ziekte, zwangerschap of bijvoorbeeld gewichtsverlies. Doordat de billen niet goed gevuld zijn, zijn deze niet in verhouding met de rest van het lichaam.

Door de bilvergroting met eigen vet, door middel van lipofilling, kan deze ontevredenheid verholpen worden. Lipofilling is een bewezen techniek waarbij de middels liposuctie geoogste vetcellen, na bewerking, op een andere plek worden ingespoten ter opvulling. Voor de bewerking gebruiken wij het Puregraft filtersysteem, hiermee wordt het vet gefilterd van o.a. bloed en vocht. Omdat dit een milde filter is, blijft de kwaliteit van de vetcel hoog. Het voornaamste voordeel is dat bij het inbrengen de kans op afbreken van het geïmplanteerde vet hierdoor verkleind wordt.

In de eerste periode na de lipofilling zal een gedeelte van de vetcellen namelijk oplossen, de overige ingebrachte cellen geven een blijvend resultaat. Belangrijk om te weten is dat u wel over voldoende lichaamsvet moet beschikken.

Het is dus een unieke manier om met lichaamseigen vet uw contouren te verbeteren. Omdat er bij lipofilling gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet is deze methode erg veilig en is er geen risico op afstoting. Tevens is het zo dat er bij liposuctie (het weghalen van vetcellen) naast vetcellen ook zogenaamde stamcellen meekomen. Hierdoor geeft lipofilling (het inbrengen van de vetcellen) een versoepeling van het weefsel bij bijvoorbeeld littekens, trauma, brandwonden of na bestraling. Save

BILVERGROTING MET EIGEN VET

Het voortraject

Tijdens het eerste consult bespreekt u met één van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de bilvergroting wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Zij beantwoordt uw vragen over het algemeen verloop.

Aansluitend op dit consult wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Tijdens deze afspraak gaat de arts na waar vet kan worden weggenomen en wat de kwaliteit van de huid is. Oudere mensen hebben vaak een lagere huidelasticiteit waardoor na het verwijderen van het vet het resultaat minder kan zijn. Eventueel kan de plastisch chirurg dan een behandeling adviseren waarbij ook de huid wordt strak getrokken. Dit zal per geval moeten worden beoordeeld.

Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

BILVERGROTING MET EIGEN VET

De behandeling

Afhankelijk van de omvang en locatie van de lipofilling wordt deze uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. Ook tekent de arts de plekken af waar het vet weggehaald wordt en waar dit vervolgens geplaatst gaat worden.

Wanneer er gestart wordt met de lipofilling wordt er in het gebied waar we gaan behandelen een vloeistof ingespoten. Deze vloeistof wordt opgenomen door de vetcellen waardoor het gemakkelijker wordt om de vetcel op te zuigen.

Vervolgens maakt de arts kleine sneetjes van ongeveer een halve centimeter. Dit zoveel mogelijk in de huidplooien zodat deze achteraf nauwelijks zichtbaar zijn. Via deze sneetjes wordt er een kleine naald ingebracht met een vloeistof die de vetcellen losweekt, bloedingen vermindert en het onderhuidse weefsel verdoofd.

Deze vloeistof heeft ongeveer twintig minuten nodig om in te werken. Na twintig minuten brengt de plastisch chirurg een zuignaaldje via de sneetjes vlak onder de huid in. Door deze heen en weer te bewegen kan het vet worden verwijderd. Als de correctie naar tevredenheid is van de plastisch chirurg worden de sneetjes gesloten met kleine oplosbare hechtingen.

Voor de lipofilling techniek is het belangrijk dat de ingebrachte vetcellen voorzien worden van zuurstoffen en voedingstoffen. De aanvoer hiervan komt van nabijgelegen bloedvaten. Niet alle ingebrachte cellen zullen voldoende zuurstof krijgen en worden afgevoerd door het lichaam.

De duur van de lipofilling is afhankelijk van het gewenste volume en de locatie waar de vetcellen verwijderd en ingebracht worden.

PAL-systeem

Voor de liposuctie maken wij gebruik van het PAL-systeem. Het PAL-systeem is een liposuctiesysteem van de nieuwe generatie waarbij het handstuk trilt. Het grote voordeel daarvan is dat de plastisch chirurg niet veel druk hoeft uit te oefenen om door de vetcel heen te drukken. In plaats daarvan trilt het handstuk zelf door de vetcel heen. Hierdoor is de ingreep voor de plastisch chirurg minder intensief. Daarnaast kan hij preciezer werken en ontstaat er minder littekenweefsel na de ingreep. Het voordeel hiervan is dat de herstelperiode korter is en u minder pijn zult ervaren.

Nazorg

Bij een lipofilling behandeling onder plaatselijke verdoving mag u ongeveer twee uur na de ingreep naar huis. Bij een lipofilling behandeling onder algehele anesthesie (narcose) verblijft u na de behandeling meestal nog drie tot vier uur in de kliniek. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts de volgende dag beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

Direct na de operatie dient u een (strakke) compressiebroek te dragen, deze heeft een uitsparing bij de billen zodat er geen druk op de billen komt te staan. Het is namelijk belangrijk dat de geïmplementeerde vetcellen niet platgedrukt kunnen worden zodat er meer cellen kunnen hechten.

De eerste 24 uur kan er wat vocht en soms wat bloed uit de wondgaatjes lekken. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit gaat vanzelf over. Wel adviseren we om de eerste nacht een oude handdoek of waterdichte matrasbeschermer in bed te leggen.

Na de behandeling mag u zes weken lang niet op uw billen zitten. Dat wil zeggen dat u direct na de ingreep op uw buik, achterin de auto, terug naar huis moet. Thuis kunt u een BBL kussen gebruiken. Zorg wel dat u op uw buik slaapt.

Met een lipofilling behandeling worden vaak grote resultaten worden geboekt. Echter is het eindresultaat niet direct zichtbaar. De huid is pijnlijk, gezwollen en opgezet. Ook zal de hoeveelheid ingebrachte vetcellen nog afnemen. Van het ingespoten volume blijft ongeveer 60% tot 80% over, vocht en dode cellen worden door het lichaam afgevoerd. De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd.

Een andere ongemakkelijke bijwerking is dat er op sommige plekken een vochtophoping ontstaan. Dit trekt vaak weg na ongeveer twee tot zes weken. Geadviseerd wordt om massages of lymfedrainage behandelingen te ondergaan, vanaf twee weken na de ingreep.

Tot slot kunt u spierpijn voelen alsof u intensief gesport heeft. Als u in beweging komt kan er een pijnlijk brandend gevoel ontstaan rond het behandelde gebied. Daar waar het vet weggenomen is, zult u meer pijn ervaren dan daar waar het vet ingebracht is.

Houd er rekening mee dat het eindresultaat pas na 3 maanden echt zichtbaar is. Het effect van een lipofilling behandeling is vaak blijvend. Wanneer het ingespoten vetweefsel zijn definitieve vorm heeft aangenomen verdwijnt dit niet meer. Het natuurlijke verouderingsproces blijft wel doorgaan, het kan dus zijn

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.dat u na verloop van tijd een nieuwe behandeling moet ondergaan.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 7 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 7 dagen en na 14 dagen. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na drie maanden komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

BILVERGROTING MET EIGEN VET VOOR EN NA FOTO’S