doorslikbare maagballon

Wat is de doorslikbare maagballon?

De tijdelijke maagballon kennen we al. Maar dat u deze nu ook kunt inslikken is nieuw.

Deze doorslikbare maagballon is ’s werelds eerste maagballon die zonder operatie ruimte inneemt in de maag en u een vol gevoel geeft. Deze behandelmethode met de Elipse-maagballon leidt gemiddeld tot een gewichtsverlies van tussen de 15 en 20 kilo binnen 4 maanden.

Vergeleken met andere middelen, is de maagballon een uiterst veilige methode om de maaginhoud snel en drastisch te verkleinen. Er komt geen operatie aan te pas. Care Clinic helpt u graag in de strijd tegen de kilo’s.

Care Clinic fungeert voor de maagballon als bemiddelaar. U kunt zich bij ons in Barendrecht aanmelden en uw vervolgafspraken maken. U wordt behandeld onder de verantwoordelijkheid van, en in, een bariatrisch centrum (centrum voor gewichtsverlies) in Nederland of België.

Wat zijn de voordelen van de doorslikbare maagballon?

  • Vier maanden gewichtsverlies programma incl. dieet, voortgangsrapportage door middel van een begeleider.
  • Voedingscoachprogramma
  • Geen restrictie op fysieke activiteiten
  • Voller gevoel met minder eten, zonder honger of extreem dieet
  • Geen operatieve ingreep. Enkel een echo om te kijken of de ballon goed in de maag geplaatst zit
  • Na drie dagen kunt u weer aan het werk
  • Loopt vanzelf leeg en verlaat het lichaam via natuurlijke wijze

Wanneer ben u geschikt voor deze maagballon?

Om in aanmerking te komen moet u minimaal 18 jaar zijn en kijken we of u eerdere maag-darmoperaties hebt ondergaan, of u zwanger bent of dat u moeite hebt met slikken. Daarnaast moet u minimaal 15 kilo overgewicht hebben. De ballon is een perfect hulpmiddel voor mensen die graag 15 tot 20 kilo lichaamsgewicht willen verliezen, maar niet zwaarlijvig genoeg zijn voor een reguliere maagverkleining.

Doorslikbare maagballon

HOE GAAT HET IN ZIJN WERK?

U slikt een capsule in met een lege ballon. Deze pil bevat een ventiel. Zodra de capsule de maag heeft bereikt, kan de arts via een katheter de ballon opvullen met een fysiologische zoutoplossing, (NACL, 500ml) en een contrastvloeistof zodat de maagballon altijd gevonden kan worden door middel van een echo.

Door ruimte in te nemen in de maag geeft de ballon een vol gevoel. Hierdoor eet u vanzelf kleinere porties en heeft u geen hongergevoel die normaal bij gewone diëten optreedt. Na een periode van 16 weken opent het ventiel op de Elipse-maagballon. Deze loopt vervolgens leeg en verlaat het lichaam via de natuurlijke weg.

CONSULT

‘Bariatrie’ is de verzamelnaam voor alle ingrepen waarmee overgewicht wordt tegengegaan. Denk aan: de maagballon, maagband, gastric sleeve en gastric bypass.

Wij begrijpen heel goed dat het een hele stap is om een eerste afspraak voor een bariatrische ingreep te maken. Daarom kunt u van ons verwachten dat wij u hierin – als u dat wilt, natuurlijk – volledig zullen ondersteunen. We raden u aan om uw partner, of een goede bekende, mee te nemen naar het eerste consult.

Tijdens het eerste consult bespreken we alle onderwerpen die met de behandelingen te maken hebben. We bespreken met u wat u het meeste stoort aan uw lichaam en wat u eraan zou willen veranderen. Ook komen de methodes en operatietechnieken aan bod en onderzoeken we welke het beste bij u past. Maar ook welk resultaat u mag verwachten, wat de mogelijke risico’s zijn en hoe de nazorg eruitziet. U krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een duidelijke manier voorgelicht over de behandeling en de periode die daarop volgt.

Tijdens het eerste consult bekijkt de consultant ook of u een geschikte kandidaat bent voor de doorslikbare maagballon naar keuze. De consultant zal vragen naar uw gezondheid, medische achtergrond en eventueel medicijngebruik. Gebruikt u bloedverdunnende medicatie, dan moet u hier minimaal een week voor de behandeling mee stoppen.

Na dit eerste consult kunt u de juiste keuze maken. Wij snappen dat er veel op u afkomt. Twijfel daarom niet als u na dit gesprek nog contact met ons op wilt nemen om navraag te doen.

Wat kunt u na het doorslikken verwachten?

Naar verwachting valt u 15 tot 20 kilo af binnen 4 maanden. Na deze periode loopt de maagballon vanzelf leeg en verlaat het lichaam op natuurlijke wijze. Het vloeistof in de maagballon is geheel onschadelijk. De maagballon is niet helemaal risicoloos. Hoewel de ballon veilig is, kan één tot twee op de honderd mensen een maagzweer oplopen. Ook zijn buikpijn, een opgezette buik en braken mogelijke complicaties. Daarnaast moet u het na vier maanden zelf doen in tegenstelling tot een maagverkleining waarvan u uw hele leven profijt heeft.

De belangrijkste leefregels voor na de ingreep hebben wij voor u samengevoegd in onze folder Leefregels na bariatrie.

De dag erna wordt u gebeld door het ondersteunende team van Care Clinic. Er wordt een afspraak gemaakt voor de eerste controle, na 2 weken. Mocht de maagballon langer blijven zitten, en gaan lekken, doordat deze wordt aangetast door maagzuur, dan verlaat de vloeistof op ook natuurlijke wijze het lichaam.

Elk lichaam is uniek. Dit betekent dan ook ieder op zijn of haar manier en tempo zal afslanken. Wij kunnen geen garantie bieden hoeveel gewicht u zult verliezen binnen 4 maanden. Natuurlijk zult u veel minder eten dan voorheen, maar het gaat hierbij ook om het soort eten dat u binnen krijgt.

Daarnaast raden wij aan om genoeg te bewegen tijdens dit proces, voor een mooier en sneller resultaat.

Let op: Care Clinic fungeert als bemiddelaar. Wij adviseren een behandeling aan bij een BMI tussen 29 en 39 omdat de risico van de operatie beperkt wordt. Aanmelding en vervolgafspraken worden aangeboden door heel Nederland. Onze patiënten worden onder de verantwoordelijkheid van en in een bariatrisch centrum in Nederland of België behandeld.

DOORSLIKBARE MAAGBALLON VOOR EN NA FOTO’S

doorslikbare maagballon