Wat is een borstvergroting?

De borsten zijn belangrijk voor het uiterlijk van een vrouw. Vrouwen kunnen daarom onzeker zijn over hun borsten. Onze ervaring leert dat een borstvergroting een grote, positieve invloed kan hebben op het zelfvertrouwen. De gespecialiseerde artsen* van Care Clinic helpen u graag.

Een borstvergroting is een operatieve ingreep. Hierbij worden implantaten in de borst aangebracht om de borst(en) een betere vorm te geven of groter te maken. Het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over de verschillende mogelijkheden, voordat u besluit de ingreep uit te laten voeren.

Omdat ieder mens uniek is, biedt Care Clinic een breed assortiment protheses aan.

*De arts bepaalt of de behandeling medisch noodzakelijk is. Deze behandeling valt onder van omzetbelasting vrijgestelde gezondheidskundige verzorging in de zin van art. 11-1-g Wet op omzetbelasting 1968.

Hoe gaat een borstvergroting in zijn werk?

Er zal een prothese in uw borst worden geplaatst. Dit gebeurt via een zo klein mogelijke opening. Vanwege de zeer grote kans op overmatige kapselvorming en lekken, bieden wij geen protheses aan met siliconenolie of zoutwater. Onze specialisten werken uitsluitend met protheses gevuld met siliconengel. Deze protheses kunnen niet lekken. Bij een eventuele ruptuur (scheur) loopt er geen vloeistof weg.

Plaatsing van de prothese kan op drie manieren:

 • Boven de spier
  Hierbij wordt de prothese onder het borstweefsel en boven de grote borstspier geplaatst. Dit geeft een natuurlijk resultaat omdat de protheses met het lichaam kunnen meebewegen. Het is wel belangrijk om in acht te nemen dat het borstweefsel en de huiddikte afnemen naarmate u ouder wordt. De protheses kunnen dan na verloop van tijd beter zichtbaar worden. Ook bij gewichtsschommelingen kan deze situatie zich voordoen.
 • Onder de spier
  Dit betekent dat de prothese wordt bedekt met een extra spierlaag. De kans dat u de rand van de prothese voelt, is dan flink kleiner. Het is wel zo dat de prothese een stuk minder meebeweegt met de borst. Daarnaast zal de borst ook harder aanvoelen, door de druk die op de spier staat.
 • Dual plane
  Dit is een borstvergroting waarbij de prothese gedeeltelijk onder de spier wordt geplaatst. De borstspier is groot, maar niet breed genoeg om de volledige prothese te bedekken. Het grootste, bovenste gedeelte van de prothese ligt bij deze methode onder de spier en het minder grote, onderste deel op de spier, onder het borstklierweefsel. Over het algemeen wordt, bij een bedekking van minder dan 3 cm borstklierweefsel, gekozen voor de dual plane-methode. Deze geeft een natuurlijk resultaat waarbij de prothese minder tot niet zichtbaar is. Bijkomend voordeel: de kans op kapselvorming is bij deze methode aanzienlijk kleiner. Nadelen: het herstel duurt langer. De beweeglijkheid van de borsten wordt later zichtbaar dan bij de methode ‘boven de spier’. Er wordt meer pijn ervaren.

BORSTVERGROTING VOOR EN NA FOTO’S

De protheses

Kwaliteit staat voorop – daarom hebben wij veel tijd en moeite gestoken in de selectie van onze protheses. Daarnaast bieden wij u als klant duidelijke informatie waarmee wij u ondersteunen in de keuze voor het type prothese dat past bij uw wensen.

Omdat ieder mens uniek is, biedt Care Clinic een breed assortiment protheses aan. U kunt kiezen voor de protheses van:

Uw borst van nature

De natuurlijke borst is er in vele verschillende vormen en maten. Dat heeft invloed op de vorm en het type prothese dat bij u past. Uw smaak speelt ook een belangrijke rol. Wilt u natuurlijk ogend, of juist opvallend? Dit alles bij elkaar bepaalt waarvoor u kiest.

Vorm, maat en projectie

Protheses zijn er in twee typen. We hebben de anatomische/druppelvormige en de ronde variant. Een ronde prothese geeft vaak sneller plooivorming en een druppelvorm kan draaien. Deze varianten worden aanboden met een laag, medium of hoog profiel. De hoogte of laagte van het profiel bepaalt mede de hoeveelheid projectie – het volume dat zichtbaar is aan de bovenzijde van de borst. Een laag profiel geeft een subtiele borstvergroting. Een hoog profiel zorgt voor een stevige volle borst. De protheses hebben ook verschillende diameters (doorsnedes). Dit heeft een belangrijke invloed op de positie van de protheses op de borstkast. Bij een lage diameter komen de borsten ver uit elkaar te staan – dit geeft vaak een onnatuurlijk resultaat. Bij een (te) hoge diameter zal de borst (te) ver uitsteken buiten de borstkast – dan ontstaat het ‘side-boob’-effect. Het is dus de kunst om weloverwogen een prothesemaat te kiezen, die qua projectie voldoet aan uw verwachtingen, maar die ook een breedte heeft die de borstkast voldoende vult.

Kapselvorming

Kapselvorming is een natuurlijke reactie na een borstvergroting met protheses. De protheses worden door het lichaam als lichaamsvreemd materiaal gezien. Het lichaam spint er als het ware een dun laagje bindweefsel omheen. Dit noemen we natuurlijk kapsel. Natuurlijk kapsel voelt soepel en natuurlijk aan en zorgt dat de prothese goed hecht aan het omringende weefsel. Daardoor kan de prothese zich niet meer verplaatsen. Dit proces neemt gemiddeld zes weken in beslag. Bij 3 tot 5 procent van de vrouwen ontstaat overmatige kapselvorming. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Het kapsel wordt dik en kan gaan samentrekken. Door het samentrekken, kan het kapsel voelbaar, en in sommige gevallen zichtbaar, worden.

Merk implantaten

Motiva protheses
Mentor protheses
Sebbin protheses

Wanneer bent u geschikt voor een borstvergroting?

Wij hanteren een leeftijdsgrens van 18 jaar voor het uitvoeren van een borstvergroting. Niet alleen is dat de minimale leeftijd voor een cosmetische ingreep, maar dan zijn ook de borsten volledig uitgegroeid.

Risicogroep

(Ex-) bariatrische patiënten

Bent u in het verleden geholpen aan een gewichtsreducerende ingreep als een gastric bypass of gastric sleeve, houdt u er dan rekening mee dat de kans bestaat dat het verliezen van lichaamsgewicht de conditie van uw huid dusdanig verslechterd heeft, dat een plastisch chirurgische correctie niet altijd het gewenste resultaat oplevert. U moet ervan uitgaan dat het vaak voorkomt dat meerdere operaties in hetzelfde gebied noodzakelijk zijn. Daarnaast is de kans op complicaties sterk verhoogd. Ook hiervoor zijn vaak meerdere operaties nodig. Vanwege de complexiteit vallen die niet onder onze garantievoorwaarden.

Indicatie 2

Tijdens het consult met de plastisch chirurg zal er nauwkeurig worden gekeken naar de situatie van uw borsten, zoals die nu zijn. Naar aanleiding van de bevindingen van de chirurg wordt een advies gegeven.

Afhankelijk van verschillende factoren zoals de conditie van de huid, de stand van de tepels en de hoeveelheid

borstweefsel wordt een borstvergroting of borstlift (evt. met implantaten) geadviseerd. Regelmatig komt het voor dat de conditie van de huid verslechterd is door schommelingen in gewicht, zwangerschap, roken en erfelijke invloeden of een combinatie van deze factoren.

Het kan hierdoor voorkomen dat binnen een korte periode na de borstvergroting alsnog een borstlift nodig is. Wanneer deze indicatie wordt gegeven tijdens een consult wordt deze ingreep uitgevoerd onder ‘indicatie 2’.

Consult

Welke borstvergroting het beste bij u past, wordt in de eerste plaats bekeken door een van onze consulenten. Wanneer u op consult komt, wordt naar uw borsten gekeken en kunt u aangeven wat uw wensen zijn. Onze consulent geeft u een passend advies.

Na dit consult gaat u ook op consult bij de arts die de borstvergroting uitvoert. Deze arts zal nog een keer naar uw borsten kijken. Tijdens dit consult wordt een meting gedaan. Hierbij wordt rekening gehouden met de diameter van uw natuurlijke borst, uw torso en de dikte van uw bedekking aan borstklierweefsel. Ook wordt rekening gehouden met de conditie van uw huid en de positie van uw tepels. Afhankelijk van de uitkomst van deze metingen, en rekening houdend met uw wensen, krijgt u een advies.

Wat zijn de voordelen van een borstvergroting?

 • Uitsluitend gebruik van veilige borstimplantaten
 • Borstvergroting op basis van uw wensen
 • Levenslange fabrieksgarantie op Mentor borstimplantaten
 • Levenslange fabrieksgarantie op Motiva borstimplantaten
 • Operatie mogelijk binnen 2 weken
 • De operatie duurt 1 uur
 • De hersteltijd is 7 tot 14 dagen
 • Onzichtbare littekens na de vergroting

Wat kunt u na een borstvergroting verwachten?

Als het bewustzijn, de ademhaling en bloeddruk stabiel zijn, mag u weer naar huis. U moet iets gegeten en gedronken hebben. Daarnaast moet u kunnen zitten, kunnen lopen en geplast hebben. De arts of anesthesist beoordeelt of u naar huis kunt.

Omdat u een medische ingreep heeft ondergaan, moet u er rekening mee houden dat u zich minder helder en fit voelt. Wij adviseren dat u naar huis gaat onder begeleiding van een volwassen persoon, met de auto of een taxi. Het gebruik van het openbaar vervoer raden wij af.

Een dag na de operatie neemt Care Clinic contact met u op. Wij vragen hoe het met u gaat en of u nog vragen hebt. Twee weken na de operatie vindt de eerste controle plaats. Tijdens deze controle worden de knoopjes (uiteinden) van de hechtingen verwijderd. De tweede (en laatste) controle vindt zes weken na de operatie plaats. Een tussentijdse controle is altijd mogelijk. Na acht weken kunt u starten met het gebruik van een littekencrème.

Postoperatieve beha

Care Clinic adviseert u om de wond twee weken droog te houden, tenzij de arts u iets anders heeft geadviseerd. Direct na de operatie draagt u een goede ondersteunende postoperatieve beha. Deze moet niet te strak zitten, maar wel goed aansluiten op uw lichaam. U draagt de postoperatieve beha dag en nacht, gedurende zes weken na de operatie.

Is uw borstomvang 65-75, bestel dan maat S. Is uw borstomvang 75-80, bestel dan maat M. Soms is het raadzaam om twee maten te kopen. Bij geen gebruik, kunt u de beha retourneren en ontvangt u uw geld terug. Is uw borstomvang 80-90, dan neemt u maat L. De beha’s zijn te bestellen via de webshop:
www.shopdianagabriels.com.

Ontstaat er roodheid, zwelling, koorts of een open wond, of zijn er andere zaken waar u ongerust over bent, neemt u dan meteen contact op met de praktijk van Care Clinic. Wij helpen u graag verder.

NAZORG

 • De eerste 24 uur na de operatie dient er een volwassen persoon bij u te blijven
 • Bestuur geen voertuig in de eerste 48 uur na de operatie vanwege de nawerking van de narcose
 • In week 1 niet autorijden, in week 2 het autorijden behoedzaam opbouwen
 • Drink de eerste week na de ingreep geen alcohol in verband met de nawerking van de narcose
 • Doe vooral rustig aan
 • Hef uw armen niet boven uw hoofd Vermijdt de eerste twee weken de volle zon; bedek het litteken tegen de zon, zodat de wond niet verkleurt
 • Vermijdt fysiek zware, inspannende handelingen, zoals het huishouden (stofzuigen, dweilen, koken en/of zwaar tillen)
 • Til niet zwaarder dan een pak melk
 • Sport de eerste vier weken niet
 • De eerste zes weken na de operatie niet zwemmen of naar de sauna/zonnebank
 • Roken en alcohol hebben een ongunstige werking op genezing en herstel – probeer dit even te laten
 • Draag een goede ondersteunende postoperatieve beha direct na de operatie
 • Bij twijfel, neem contact op met de praktijk