Liposuctie

Wat is een liposuctie?

Het kan zijn dat u op bepaalde plekken op het lichaam toch nog last heeft van vetophopingen. Dit kan als storend ervaren worden omdat hierdoor de contouren en ronding van uw lichaam uit verhouding kunnen zijn met de rest van uw lijf.

Vaak gaat het hierbij om blijvende vetophopingen die niet reageren op een dieet of lichaamsbeweging. Door hormonale veranderingen kan het ook zijn dat vet op een specifieke plaats niet weg te krijgen is. Bij liposuctie, ook wel liposculpture genoemd, worden de lichaamscontouren verbeterd door het verwijderen van vetcellen tussen de huid en de onderliggende spieren. Het wordt vaak toegepast op de buik, taille, heupen, billen of dijen. Maar ook de knieën, zijkant van de bovenbenen, kin en hals kunnen behandeld worden door middel van liposuctie.

Liposuctie is wereldwijd de meest uitgevoerde plastisch chirurgische ingreep. Er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo is liposuctie geen effectieve behandeling voor cellulitis, striae of verslapping van de huid. Ook is het absoluut geen afvalmethode. Tot slot moet de elasticiteit van de huid moet voldoende zijn om zich na de liposuctie weer strak te kunnen spannen.

 LIPOSUCTIE VOOR EN NA FOTO’S

Het voortraject

Tijdens een eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de liposuctie wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Uiteraard luisteren we hierbij naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen. Zij beantwoordt uw vragen over het algemeen verloop.

Aansluitend op dit consult wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Tijdens deze afspraak gaat de arts na of het mogelijk is om het vet op de gewenste plek weg te kunnen halen. Ook kijkt hij naar de kwaliteit van de huid. Eventueel kan de plastisch chirurg dan een behandeling adviseren waarbij ook de huid wordt strak getrokken. Dit zal per geval moeten worden beoordeeld.

Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

Liposuctie

 LIPOSUCTIE

De behandeling

Afhankelijk van de omvang en locatie van de liposuctie wordt deze uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose. Meestal wordt er gekozen voor een algehele narcose. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. Ook tekent de arts de plekken af waar het vet weggehaald wordt.

Wanneer er gestart wordt met de liposuctie wordt er in het gebied waar we gaan behandelen een vloeistof ingespoten. Deze vloeistof wordt opgenomen door de vetcellen waardoor het gemakkelijker wordt om de vetcel op te zuigen.

Vervolgens maakt de arts kleine sneetjes van ongeveer een halve centimeter. Dit zoveel mogelijk in de huidplooien zodat deze achteraf nauwelijks zichtbaar zijn. Via deze sneetjes wordt er een vloeistof ingespoten die de vetcellen losweekt, bloedingen vermindert en het onderhuidse weefsel verdoofd.

Deze vloeistof heeft ongeveer twintig minuten nodig om in te werken. Na twintig minuten brengt de plastisch chirurg een zuignaaldje via de sneetjes vlak onder de huid in. Door deze heen en weer te bewegen kan het vet worden verwijderd. Als de correctie naar tevredenheid is van de plastisch chirurg worden de sneetjes gesloten met kleine oplosbare hechtingen.

Wenst u het geoogste vet elder in het lichaam te laten implanteren, zoals heupen of billen, dan is lipofilling ook mogelijk. Meer informatie hierover vindt u op de pagina BBL.

 LIPOSUCTIE

PAL-systeem

Voor de liposuctie maken wij gebruik van het PAL-systeem. Het PAL-systeem is een liposuctiesysteem van de nieuwe generatie waarbij het handstuk trilt. Het grote voordeel daarvan is dat de plastisch chirurg niet veel druk hoeft uit te oefenen om door de vetcel heen te drukken. In plaats daarvan trilt het handstuk zelf door de vetcel heen. Hierdoor is de ingreep voor de plastisch chirurg minder intensief. Daarnaast kan hij preciezer werken en ontstaat er minder littekenweefsel na de ingreep. Het voordeel hiervan is dat de herstelperiode korter is en u minder pijn zult ervaren.

Nazorg

Bij een liposuctie behandeling onder plaatselijke verdoving mag u ongeveer twee uur na de ingreep naar huis. Bij een liposuctie behandeling onder algehele anesthesie (narcose) houden we u na de behandeling nog ongeveer drie á vier uur in de kliniek. Wanneer er sprake is van een grotere liposuctie van meerdere gebieden, kan het zijn dat u moet overnachten, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

Wanneer er vet is weggehaald compressiekleding te dragen, deze wordt speciaal voor u aangemeten. Dit moet u zes weken dragen. De eerste week mag u deze niet afdoen, ook niet bij het wassen van het lichaam. Voor de weken die volgen krijgt u draaginstructies van uw behandelend arts, na het inplannen van de ingreep.

Met een liposuctie behandeling worden vaak grote resultaten worden geboekt. Echter is het eindresultaat niet direct zichtbaar. De huid is pijnlijk, gezwollen en opgezet. De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd.

Tot slot kunt u spierpijn voelen alsof u intensief gesport heeft. Als u in beweging komt kan er een pijnlijk brandend gevoel ontstaan rond het behandelde gebied.

Om deze pijn tegen te gaan worden massages en/of lymfedrainage aangeraden vanaf dag zeven.

Houd er rekening mee dat het eindresultaat pas na 3 maanden echt zichtbaar is. Het effect van een liposuctie behandeling is vaak blijvend. Het natuurlijke verouderingsproces blijft wel doorgaan, het kan dus zijn dat u na verloop van tijd een nieuwe behandeling moet ondergaan.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan. Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 7 dagen en na 14 dagen. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na drie maanden komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.