Door een verouderde huid of bijvoorbeeld gewichtsverlies kan de huid op uw dijbenen/liezen te ruim worden. Het gevolg hiervan is dat de huid gaat lubberen, wat vaak als vervelend wordt ervaren. Zo hebben veel mensen extreme last van wrijving. Bij een dijbeenlift wordt de overtollige huid aan de bovenbeen volledig weggehaald door de huid strakker te spannen. Hierdoor zien de bovenbenen er weer strakker uit.

Een dijbeenlift wordt over het algemeen uitgevoerd om de esthetische verschijning van de bovenbenen te verbeteren. Het biedt een duidelijke verbetering maar realiseer u wel dat, hoe zorgvuldig wij ook werken, u wel littekens overhoudt aan de ingreep.

Wanneer uw huid nog voldoende elastisch is, is het ook een optie om te kiezen voor liposculptuur. Hierbij wordt liposuctie ingezet om een teveel aan vet weg te zuigen. Ook komt het soms voor dat we een combinatie van beide behandelingen toepassen.

De arts bepaalt of de behandeling medisch noodzakelijk is. Deze behandeling valt onder van omzetbelasting vrijgestelde gezondheidskundige verzorging in de zin van art. 11-1-g Wet op omzetbelasting 1968.

DIJBEENLIFT VOOR EN NA FOTO’S

Het voortraject

Tijdens een eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de dijbeenlift wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Zij beantwoordt uw vragen over het algemeen verloop.

Aansluitend op dit consult wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Ook kijkt hij welke variant van de ingreep op u van toepassing is. Bij een normale dijbeenlift, met matig huidoverschot, wordt er een incisie gemaakt onder de bikinilijn, in de liesplooi. Vervolgens wordt de huid onder de lies-bilplooi weggehaald. Bij een uitgebreide dijbeenlift loopt het litteken verticaal langs de binnenkant van de dij vanuit de lies naar de knieholte.

Uiteraard luisteren we hierbij naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen. Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

DIJBEENLIFT

De behandeling

De dijbeenlift wordt altijd onder algehele narcose uitgevoerd. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. De plastisch chirurg tekent met een steriele stift de huid af die tijdens de operatie moet worden verwijderd. Deze huid wordt tijdens de ingreep losgemaakt van de onderliggende vet- en spierlagen en weggesneden.

Bij een normale dijbeenlift wordt er, zoals gezegd, een incisie gemaakt in de liesplooi, waarna de huid onder de lies-bilplooi weggehaald. Bij de uitgebreide dijbeenlift wordt de incisie gemaakt vanuit de liesplooi richting de knieholte. Na de insnede wordt de huid strak getrokken en de overtollige huid weggehaald.

Wanneer de huid verwijderd is (en eventueel het vet is weggezogen) wordt de huid gesloten. De behandeling duurt gemiddeld tussen de 2 en 3,5 uur.

Nazorg

Na een dijbeenlift houden we u nog ongeveer drie á vier uur in de kliniek. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts de volgende dag beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

Gedurende vier weken na de ingreep draagt u elastische pijpjes over uw bovenbenen. Wel is het belangrijk om na de eerste week het litteken aan de lucht te laten drogen zodat deze beter kunnen genezen. Doe dit wel enkel als u rustig zit of ligt. Vanaf de tweede week mag u enkele uren per dag de pijpjes afdoen, dit altijd in overleg met uw behandelend arts.

Het operatiegebied zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. De zwelling neemt de eerste dagen toe en gaat na een week weer wat afnemen. Ook is het mogelijk dat er in de rest van uw benen een vochtophoping ontstaat, voornamelijk bij de voeten. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en hier hoeft u zich geen zorgen om te maken. Het kan enkele weken duren voordat dit wegtrekt.

De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd. Zodra de wond geheel dicht is en er zijn geen korstjes meer, raden wij u aan om littekencrème te gebruiken. Wanneer u dit consequent gebruikt, zal de wond mooier genezen.

Houd er rekening mee dat het eindresultaat pas na 3 tot 6 maanden echt zichtbaar is, afhankelijk van de hoeveelheid huid en vet die is weggenomen.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 7 dagen, waarin de pleisters worden verwijderd. Ook na 14 dagen en 4 weken komt u nogmaals op controle. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken heeft u de eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

dijbeenlift

DIJBEENLIFT VOOR EN NA FOTO’S