Wat is het Transgender Zorgpad?

Het transitietraject van een transgender is vaak een lange weg. Stap voor stap brengt dit u dichter naar wie u bent en wilt zijn, van binnen en van buiten. Care Clinic Cosmetic Surgery ondersteunt transgenders graag tijdens dit traject. Hierbij wordt met name de focus gelegd op het vervrouwelijken van het mannelijke lichaam. Wij zijn gespecialiseerd in het gezicht, ook wel Facial Feminization Surgery (FFS) genoemd. FFS is een combinatie van chirurgische ingrepen gericht op het verminderen van “mannelijke gelaatstrekken”. Hierdoor krijgt het gezicht een zachte en vrouwelijkere uitstraling. Maar ook kunnen wij een borstvergroting uitvoeren voor transvrouwen.

Transgender zorgpad

Om deze stappen te kunnen nemen, is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Dat wil zeggen dat u weet welke opties er zijn, welke voorbereidingen hierbij komen kijken en waar u rekening mee moet houden. Om dit inzichtelijk te maken, is het transgender zorgpad ontwikkeld. Hier kunt u exact zien hoe een dergelijk traject eruit ziet. Een aantal stappen doorloopt u in het ziekenhuis en een aantal behandelingen kunt u bij ons terecht. In het bijbehorende PDF vindt u een uitleg horend bij de stappen zoals beschreven in het zorgpad.

Belangrijk om te benoemen is dat het natuurlijk niet verplicht is om het zorgpad van begin tot einde te doorlopen. Elk transgender traject is uniek en ieder uniek persoon maakt hierin eigen keuzes.

TRANSVROUW BEHANDELINGEN

Adamsappelreductie

De adamsappel is een typisch mannelijk kenmerk. De adamsappel is een gedeelte van het schildkraakbeen wat naar voren uitsteekt in de hals. Dit maakt dat de contouren van de hals niet in de juiste verhouding staan met de vrouwelijke vormen. Bij een adamsappelreductie, ook wel adamsappelcorrectie genoemd, wordt de opvallende adamsappel gecorrigeerd via een kleine incisie dwars over de adamsappel.

Liplift

Bij een liplift wordt de afstand tussen de bovenlip en de neus verkort. Hierdoor worden ook de boventanden vaak meer zichtbaar. Bij de ingreep wordt er een stukje huid onder de neus weggehaald. Hierdoor oogt de lip direct een stuk voller. Een liplift wordt veel toegepast bij transvrouwen. Een liplift maakt het aanzien van de lippen namelijk direct een stuk vrouwelijker.

Haarlijnverlaging

De haarlijn is een bepalend aspect in het aangezicht. Bij mannen zit de haarlijn over het algemeen wat hoger dan bij vrouwen. Mede om deze reden is het voor veel transvrouwen een van de belangrijkste aandachtspunten. Bij een haarlijnverlaging wordt de haargrens naar voren gebracht, waardoor ook het voorhoofd iets kleiner wordt. De ingreep wordt dan ook wel voorhoofd verkleining genoemd.

Voorhoofdscorrectie

Waar de man vaak een groter en meer uitgesprokener voorhoofd hebben, is dit bij de vrouw juist kleiner en subtieler. Daarnaast heeft de man typische kenmerken zoals een terugliggende haarlijn, de prominente aspecten boven de oogkassen (bij een vrouw vrijwel nooit aanwezig) en de positie en vorm van de wenkbrauwen. Bij een voorhoofdscorrectie kunnen al deze aspecten gecorrigeerd.

Bilaterale wenkbrauwlift

Een wenkbrauwlift is een veel uitgevoerde ingreep bij transvrouwen. Dit omdat de stand van de wenkbrauwen bij een vrouw hoger is dan bij een man. Wanneer een transvrouw haar wenkbrauwen laat liften, geeft dit direct een veel vrouwelijkere uitstraling in het gezicht. Bij een wenkbrauwlift wordt het hele voorhoofd gelift, waardoor ook de wenkbrauwen zich naar een hoger niveau verplaatsen.

Jukbeencorrectie

Vrouwen hebben vaak prominentere jukbeenderen dan mannen. Hoge jukbeenderen wordt vaak gezien als een schoonheid in het vrouwelijk gezicht. Een jukbeen kan op drie manieren gecorrigeerd worden, namelijk door het opvullen met fillers, door middel van liposuctie of met het gebruik van implantaten. Een jukbeencorrectie wordt meestal uitgevoerd in combinatie met een andere gezichtsbehandeling. Dit omdat enkel het accentueren van de jukbeenderen maar een subtiele verandering toont in het gezicht.

Kaakhoekcorrectie

Vrouwen hebben zachtere contouren in het gezicht dan mannen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de vorm van de kaaklijn. Waar deze bij mannen een vierkante structuur en uitstraling heeft, heeft deze bij een vrouw mooiere rondingen. Dit is de reden dat veel transvrouwen kiezen voor een kaakhoekcorrectie operatie. Hiermee krijgen zij een direct een meer vrouwelijke uitstraling.

Kincorrectie

De kin is een belangrijk onderdeel van het gezicht. Het bepaalt de contour van uw gezicht en dus ook of het aangezicht mannelijk of vrouwelijk oogt. Zo loopt een vrouwelijke kin in een punt naar het midden van de kin toe. Bij mannen daarentegen loopt de kin vaak in twee punten uit, ongeveer onder de hoektanden. Hiertussen zit een plat gedeelte. Dit maakt dat een mannen kin vaak voller en meer vierkant oogt, waar een vrouwen kin een spitsere vorm heeft. Door middel van een kincorrectie kan dit worden veranderd.

Borstvergroting

Het krijgen van borsten is voor een transvrouw één van de meest belangrijke ingreep. Dit heeft alles te maken met het feit dat borsten een belangrijk kenmerk zijn voor het vrouwelijke uiterlijk. Het is dus een ingreep die het lichaam vervrouwelijkt. Hormoontherapie levert dit bij de meeste transvrouwen niet voldoende borstweefsel op om voldoende vrouwelijk profiel te krijgen. Een borstvergroting met implantaten is hierbij een goede oplossing. Voor een transvrouw borstvergroting is het mogelijk om een subsidie te krijgen.