verwijderen implantaten

Wat houdt het verwijderen van implantaten in?

Er zijn vrouwen die in het verleden een borstvergroting of borstlift met implantaten hebben ondergaan en die na enige tijd toch de keuze maken voor het verwijderen van de implantaten.

Er zijn verschillende beweegredenen waarom vrouwen hiervoor kiezen:

  • Verandering in het volume van de borst of slapte van de huid
  • Verouderde implantaten
  • Harder aanvoelen van de borst door het ontstaan van erge kapselvorming in de loop der jaren

Consult

Tijdens het eerste consult bespreekt u met één van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de implantaten wilt laten verwijderen. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Zij beantwoordt uw vragen over het algemeen verloop.

Aansluitend op dit consult wordt er, indien gewenst maar noodzakelijk wanneer u behandeld wilt worden, nog een afspraak ingepland met één van onze BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Hij beoordeelt uw implantaten en uw verdere gezondheid. Samen maakt u de uiteindelijke beslissing. Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

De behandeling

Het verwijderen van de implantaten zal plaatsvinden onder algehele narcose. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u.

De plastisch chirurg zal een incisie maken in de borstplooi. Via de incisie zal hij het implantaat en het eventuele kapsel verwijderen.

Doordat er geen implantaat meer in de borst zit kan er een slappe borst overblijven. U kunt er voor kiezen om na het verwijderen van de implantaten ook nog een borstlift te ondergaan om te opgerekte huid te corrigeren. Voor een verticale of klassieke borstlift is de meest uitgevoerde methode in de vorm van een anker; een incisie rondom de tepelhof, een incisie aan de onderkant van de tepelhof en een incisie verticaal naar beneden en horizontaal in de borstplooi, waardoor dit naderhand amper zichtbaar is.

NAZORG

Na het verwijderen van de implantaten houden we u nog ongeveer drie á vier uur in de kliniek. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

Na de ingreep krijgt u een speciale postoperatieve beha aan. De beha kunt u vooraf online bestellen of aanschaffen bij een van onze vestigingen. U dient deze beha gedurende zes weken dag en nacht te dragen.

U mag gewoon douchen na de maar het operatiegebied dient gedurende vier weken volledig droog te blijven. Dit zorgt dat de wond beter kan genezen en dat er minder kans is op een infectie. Dit komt ook ten goede van de littekens.

Na het verwijderen van de implantaten zijn uw borsten vaak pijnlijk en gezwollen rondom het behandelde gebied. Ook zien ze er blauw en beurs uit. Omdat de huid zich moet aanpassen aan de nieuwe borstvorm. Dit zal na enkele dagen tot weken vanzelf afzwakken. Spierpijn is ook een veel voorkomende bijwerking.

De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd. Zodra de wond geheel dicht is en er zijn geen korstjes meer, raden wij u aan om littekencrème te gebruiken. Wanneer u dit consequent gebruikt, zal de wond mooier genezen.

Omdat het genezingsproces stap voor stap gaat, duurt het een aantal weken voor u het uiteindelijke eindresultaat kunt beoordelen.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 7 dagen en 14 dagen. Bij deze controle worden uw wonden beoordeeld door de wondverpleegkundige en zij verwijdert de pleisters. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

VERWIJDEREN VAN IMPLANTATEN VOOR EN NA FOTO’S