littekencorrectie

Wat is een littekencorrectie?

Bij een bevalling kan het voorkomen dat uw vagina ingescheurd of ingeknipt is. In principe wordt dit direct hersteld, maar er zijn situaties waar het litteken niet helemaal naar wens geneest. Ook kan er schade opgetreden zijn aan de schaamlippen, waar u klachten van kan ondervinden. Dit kunnen wij herstellen tijdens een littekencorrectie. De ingreep mag enkel uitgevoerd worden bij vrouwen vanaf 18 jaar oud – dit is volgens de richtlijn van de branchevereniging.

Bij de ingreep maken we het litteken “mooier” en minder opvallend, geheel verwijderen kan niet. Wij kunnen een litteken pas corrigeren wanneer het geheel is hersteld van de bevalling.

Dat betekent dat de bevalling minimaal 6 maanden geleden moet zijn en dat u geen borstvoeding meer geeft.

Wanneer bent u geschikt voor een littekencorrectie?

U komt in aanmerking voor een littekencorrectie, wanneer uw vagina tijdens de bevalling is ingescheurd of ingeknipt. Soms geneest het litteken niet helemaal zoals u zou willen en kunt u hier last van ondervinden. Ook moet u minimaal 18 jaar zijn, dat is een wettelijke eis voor deze ingreep.

Hoe gaat een littekencorrectie in zijn werk?

Een littekencorrectie wordt uitgevoerd onder een lokale verdoving. Allereerst wordt van tevoren een verdoving aangebracht middels een spray, dit maakt dat de verdovingsprikken die daarna aangebracht worden minder gevoelig zijn. Nadat de spray ingewerkt is, wordt het te corrigeren gebied afgetekend.

De verdoving wordt daarna aangebracht middels enkele prikjes in het operatiegebied. Dat wil zeggen dat alleen het gebied waar de ingreep uitgevoerd wordt, verdoofd is. U voelt dus niets van de behandeling. Tijdens de behandeling wordt het litteken opnieuw opengemaakt en gehecht. De hechtingen die gebruikt worden zijn oplosbaar. Een littekencorrectie duurt gemiddeld niet langer dan 45-60 minuten.

CONSULT

Tijdens het eerste consult met onze cosmetische gynaecoloog bespreken we alle aspecten die met de behandeling te maken hebben. Zo gaan we het gesprek aan over waarom u de littekencorrectie wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. U krijgt informatie over de verschillende methodes en operatietechnieken en we onderzoeken welk van deze technieken het beste past bij uw unieke situatie. We geven u natuurlijk een beeld van welk resultaat u hierbij mag verwachten.

Tot slot lichten we u voor over wat de mogelijke risico’s van de ingreep zijn en hoe het nazorgtraject eruit ziet. Uiteraard is er ruimte om al uw vragen te stellen. Kortom, u krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een transparante manier voorgelicht over de behandeling en de periode die daarop volgt. Het eerste consult is geheel kosteloos en vrijblijvend.

Aansluitend op dit consult wordt er nog een afspraak ingepland met de assistente van de cosmetische gynaecoloog. Zij neemt nogmaals het gehele traject en alle praktische aspecten met u door.

Wat kunt u verwachten na een littekencorrectie?

Bij een littekencorrectie verblijft u na de behandeling meestal nog een klein uur in de kliniek. Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

De verdoving werkt tot ongeveer een uur na de ingreep, daarna zal het behandelde gebied gevoelig zijn. Het is daarom belangrijk dat u de eerste paar dagen standaard 4 x per dag 1000 mg paracetamol inneemt.

Het operatiegebied zal bovendien in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Het is belangrijk dit gebied direct na de ingreep goed te koelen. Hiermee beperkt u de zwelling zoveel mogelijk. Koel ieder uur 10-15 minuten. Het is handig om een boterhamzakje te vullen met diepvrieserwten. Dit zakje doet u in een wegwerp washandje zodat de huid beschermt is tijden het koelen. Tot drie dagen na de behandeling raden wij aan dit regelmatig te blijven doen.

Daarnaast raden wij u aan om direct na de behandeling (dus al op de weg naar huis) op een opgerolde handdoek te gaan zitten. Hiermee wordt als het ware een drukverband nagebootst en zo de zwelling beperkt. Wij vragen u ook op de dag van de behandeling zelf een handdoek mee te nemen. Ook raden we u aan om dit de eerste paar dagen te blijven doen. Gedurende de nacht kunt u druk op de wond blijven houden door over uw ondergoed met maandverband een strakke (bijvoorbeeld corrigerende) onderbroek te dragen waarin u een theedoek, washandje of gastendoekje in kunt oprollen.

Het is belangrijk dat uw ontlasting niet te hard wordt. Zo nodig kunt u bij de drogist iets halen om de ontlasting op gang te houden.

Zoals bij elk litteken kan, ook na een correctie, het litteken nog enkele maanden na de ingreep wat hard aanvoelen. Binnen enkele maanden wordt het litteken vanzelf weer zachter. Uiteraard kunt u deze klachten bespreken tijdens uw nacontrole(s). Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk. Het resultaat van de ingreep is optimaal na ongeveer zes maanden.

Activiteiten

Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten, fietsen en seksueel contact hebben. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan. Ook zwemmen, in bad gaan en tampons gebruiken wordt dringend afgeraden tot 6 weken na de ingreep. Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met onze cosmetisch gynaecoloog.

De eerste paar keren dat u seksueel contact heeft na de behandeling kan dit wat gevoelig zijn en u kunt wat bloed verliezen. Ook gebeurt het in sommige gevallen dat de huid iets inscheurt. Om dit risico te verkleinen kunt u de huid zelf wat soepeler maken door te masseren met vaseline.

Controle afspraken

Twee weken na uw ingreep komt u bij de assistent van de cosmetische gynaecoloog op controle.  Tijdens deze afspraak bekijken we of de wond goed heelt. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door de cosmetische gynaecoloog zelf.