maagballon

Wat is een maagballon?

Een maagballon is een zachte siliconenballon, die via de mond en de slokdarm in de maag wordt geplaatst. De maagballon vult continu 80% van uw maaginhoud. Dit geeft een verzadigd gevoel, waardoor het gemakkelijker wordt om de voedselinname te beperken en een nieuw voedingspatroon aan te leren. Een maagballon is een hulpmiddel om af te vallen, daar het hongergevoel wordt geremd. Dit effect houdt 6 maanden aan, na deze periode is het de bedoeling om op eigen kracht op het streefgewicht te blijven.

Vergeleken met andere middelen, is de maagballon een uiterst veilige methode om de maaginhoud snel en drastisch te verkleinen. Er komt geen operatie aan te pas. Care Clinic helpt u graag in de strijd tegen de kilo’s. Tijdens het gebruik van de maagballon wordt u geadviseerd minimaal 2 liter water te drinken en geen vet toe te voegen aan uw maaltijd. Uiteraard wordt u hierbij volledig geassisteerd door de bariatrisch consulent.

Care Clinic fungeert voor de maagballon als bemiddelaar. U kunt zich bij ons in Barendrecht aanmelden en uw vervolgafspraken maken. U wordt behandeld onder de verantwoordelijkheid van, en in, een bariatrisch centrum (centrum voor gewichtsverlies) in Nederland of België.

Hoe gaat het plaatsen van een maagballon in zijn werk?

Het plaatsen van een maagballon gebeurt onder een roesje. Let op: dit is geen narcose, maar een heel diep slaapmiddel. De maagballon is een zachte siliconen ballon die via de mond en de slokdarm in de maag wordt geplaatst om overgewicht tegen te gaan. De maagballon is een uiterst veilige methode om de maaginhoud snel en drastisch te verkleinen. Dit is namelijk een non-operatieve ingreep.

Eerst wordt met een kleine camera, die vast zit aan een slangetje, via de mond gekeken of de slokdarm, middenrif en maag in orde zijn. Wanneer alles goed is, kan het plaatsen van de maagballon beginnen. De lege, opgerolde maagballon wordt door middel van een ‘vulslang’ via uw mond in de maag geplaatst. Vervolgens vult de slang de ballon met 500 ml fysiologische zoutoplossing (NACL) en een contrastvloeistof, hierdoor is de maagballon altijd te meten op bijvoorbeeld een echo. Hierna wordt de ballon gesloten en is de ingreep voltooid.

Wanneer bent u geschikt voor een maagballon?

De maagballon is geschikt voor mensen die in kortere tijd zijn aangekomen door bijvoorbeeld een zwangerschap, scheiding, verliefdheid of andere bijzondere omstandigheden. Een maagballon is niet geschikt wanneer u gedurende een groot aantal jaren alle dieetpogingen al gedaan heeft, maar er nog niet in geslaagd bent om gewicht te verliezen. Als u terugkijkt op de afgelopen 10 jaar en u ziet dat u enkel zwaarder bent geworden, is de gastric sleeve een betere optie voor u.

Wat zijn de voordelen van een maagballon?

  • Mogelijk vanaf 15 kilo overgewicht
  • De maagballon vult 80 procent van de maaginhoud
  • U kunt tussen de 15 en de 30kg verliezen, zonder operatie
  • Een maagballon is veilig en geeft alleen de eerste 3-5 dagen milde bijwerkingen
  • De maagballon is alleen succesvol indien u uw eetgewoontes aanpast

 CONSULT

‘Bariatrie’ is de verzamelnaam voor alle ingrepen waarmee overgewicht wordt tegengegaan. Denk aan: de maagballon, maagband, gastric sleeve en gastric bypass.

Wij begrijpen heel goed dat het een hele stap is om een eerste afspraak voor een bariatrische ingreep te maken. Daarom kunt u van ons verwachten dat wij u hierin – als u dat wilt, natuurlijk – volledig zullen ondersteunen. We raden u aan om uw partner, of een goede bekende, mee te nemen naar het eerste consult.

Tijdens het eerste consult bespreken we alle onderwerpen die met de behandelingen te maken hebben. We bespreken met u wat u het meeste stoort aan uw lichaam en wat u eraan zou willen veranderen. Ook komen de methodes en operatietechnieken aan bod en onderzoeken we welke het beste bij u past. Maar ook welk resultaat u mag verwachten, wat de mogelijke risico’s zijn en hoe de nazorg eruitziet. U krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een duidelijke manier voorgelicht over de behandeling en de periode die daarop volgt.

Tijdens het eerste consult bekijkt de consultant ook of u een geschikte kandidaat bent voor de bariatrische ingreep naar keuze. De consultant zal vragen naar uw gezondheid, medische achtergrond en eventueel medicijngebruik. Gebruikt u bloedverdunnende medicatie, dan moet u hier minimaal een week voor de behandeling mee stoppen.

Na dit eerste consult kunt u de juiste keuze maken. Wij begrijpen dat er veel op u afkomt. Twijfel daarom niet als u na dit gesprek nog contact met ons op wilt nemen om navraag te doen.

Wat kunt u na het plaatsen van een maagballon verwachten?

Na de operatie verblijft u nog minstens 2 uur in de uitslaapkamer. Als uw lichaamsfuncties goed zijn en de arts heeft u ontslagen, dan mag u naar huis. Weet dat u de eerste week na de ingreep niet zelfstandig mag deelnemen aan het verkeer, tenzij anders vermeld door de arts.
Hanteer de eerste week ook geen gevaarlijke machines. Gebruik geen tabak, drugs of alcohol

Het lichaam heeft een behandeling ondergaan en moet in zijn eigen tempo herstellen. Dit verschilt per persoon maar heeft altijd tijd nodig. De belangrijkste leefregels voor na de ingreep hebben wij voor u samengevoegd in onze folder Leefregels na bariatrie.

De dag na de operatie wordt u gebeld door het ondersteunende team van Care Clinic. Er wordt een afspraak gemaakt voor de eerste controle, na 2 weken. Zes maanden na de plaatsing heeft u een afspraak bij de arts voor het verwijderen van de maagballon. Deze termijn is gekozen omdat de fabrikant garandeert dat de maagballon gedurende deze periode niet zal lekken. Mocht de maagballon langer blijven zitten, en gaan lekken, doordat deze wordt aangetast door maagzuur, dan verlaat de vloeistof op natuurlijke wijze het lichaam.

Elk lichaam is uniek. Dit betekent dan ook ieder op zijn of haar manier en tempo zal afslanken. Wij kunnen geen garantie bieden hoeveel gewicht u zult verliezen binnen een half jaar. Natuurlijk zult u veel minder eten dan voorheen, maar het gaat hierbij ook om het soort eten dat u binnen krijgt.

Daarnaast raden wij aan om genoeg te bewegen tijdens dit proces, voor een mooier en sneller resultaat.

De gemiddelde gewichtsafname bij een maagballon is 15 tot 30 kilo van uw lichaamsgewicht, indien u zich goed aan de leefregels houdt. Er bestaat dus de mogelijkheid om in 3 maanden ongeveer 20 kilo af te vallen met de maagballon.

Let op: Care Clinic fungeert als bemiddelaar. Wij adviseren een behandeling aan bij een BMI tussen 29 en 39 omdat het risico van de operatie beperkt wordt. Aanmelding en vervolgafspraken worden aangeboden door heel Nederland. Onze patiënten worden onder de verantwoordelijkheid van en in een bariatrisch centrum in Nederland of België behandeld.

 MAAGBALLON VOOR EN NA FOTO’S