clitoriskapcorrectie

Wat is een clitoriskapcorrectie?

De clitoriskap wordt ook wel clitoriscapuchon genoemd. Het is de huid die boven de clitoris zit, en de clitoris afdekt en beschermt. Sommige vrouwen hebben last van overtollige huid rond de clitoris. Dat kan vervelend zijn omdat de clitoris daardoor bijvoorbeeld moeilijker te stimuleren is. Ook ondervinden vrouwen er hinder van bij het dragen van strakke broeken. Of ze vinden het gewoon niet mooi.
Over het algemeen is een clitoriskapcorrectie een relatief kleine ingreep, waarbij het formaat, de vorm of symmetrie van de clitoriskap in verhouding wordt gebracht met de schaamlippen en/of het lichaam.

Wat zijn de voordelen van een clitoriskapcorrectie?

  • Minder overschot aan huid of weefsel
  • Lokale verdoving of narcose mogelijk
  • Behandeling mogelijk binnen twee weken
  • Een veilige ingreep.

Wanneer bent u geschikt voor een clitoriskapcorrectie?

U komt in aanmerking voor een clitoriskapcorrectie, als u last heeft van overtollig huid rond de clitoris. Hiervan kunt u hinder ervaren bij uw dagelijkse activiteiten. Ook moet u minimaal 18 jaar oud zijn voor deze ingreep – dit is wettelijk verplicht.

Hoe gaat een clitoriskapcorrectie in zijn werk?

De clitoriskapcorrectie is een relatief kleine behandeling en wordt uitgevoerd onder een lokale verdoving. Allereerst wordt tevoren een verdoving aangebracht middels een spray, dit maakt dat de verdovingsprikken die daarna aangebracht worden minder gevoelig zijn.

Nadat de spray ingewerkt is, wordt het te verwijderen gebied afgetekend. Dat gebied wordt vervolgens verdoofd met prikken. Dat wil zeggen dat alleen het gebied waar de ingreep uitgevoerd wordt, verdoofd is. U voelt dus niets van de behandeling.

Tijdens de behandeling wordt de overtollige huid rondom de clitoris afgetekend met een steriele stift en de huid wordt vervolgens verwijderd. Aan de clitoris zelf en de huid erboven wordt niets gedaan. De wond wordt gehecht met oplosbare onderhuidse hechtingen. Door deze ingreep steken de clitoris en de clitoriskap minder uit. Vaak voeren we deze ingreep uit in combinatie met het verkleinen van de binnenste schaamlippen.

CONSULT

Tijdens het eerste consult bespreekt u met onze cosmetisch gynaecoloog wat uw klachten zijn, waarom u de clitoriskapcorrectie wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De cosmetisch gynaecoloog voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de ingreep, het maximaal haalbare eindresultaat en het verdere hersteltraject. Uiteraard luisteren we naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen. Het eerste consult is geheel kosteloos en vrijblijvend.

Aansluitend op dit consult wordt er nog een afspraak ingepland met de assistente van de cosmetisch gynaecoloog,  Zij neemt nogmaals het gehele traject en alle praktische aspecten met u door.

Wat kunt u verwachten na een clitoriskapcorrectie?

Bij een clitoriskapcorrectie verblijft u na de behandeling meestal nog een aantal uur in de kliniek. Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

De verdoving werkt tot ruim na de ingreep, daarna zal het behandelde gebied gevoelig zijn. Uiteraard krijgt u van onze specialisten advies over welke pijnstilling u hiertegen kunt innemen en overige nazorginstructies. Als de ingreep is uitgevoerd, ontstaat er een zwelling rondom de clitoris en in de schaamlippen. Het is belangrijk dit gebied direct na de ingreep goed te koelen. Hiermee beperkt u de zwelling zoveel mogelijk. Koel iedere uur 10-15 minuten. Het is handig om een boterhamzakje te vullen met diepvrieserwten. Dit zakje doet u in een wegwerp washandje zodat de huid beschermt is tijden het koelen. Tot drie dagen na de behandeling raden wij aan dit regelmatig te blijven doen. Het kan 6 tot 10 weken duren voordat de zwelling grotendeels is weggetrokken. Het kan voorkomen dat de zwelling en pijn 1 week na de ingreep weer iets erger wordt, hier hoeft u niet van te schrikken. Het uiteindelijke eindresultaat van de ingreep zal pas na 6 maanden duidelijk zijn. Pas dan is alle zwelling weg en het litteken rustig.

Daarnaast raden wij u aan om op een opgerolde handdoek te gaan zitten. Wij vragen u ook op de dag van de behandeling zelf een handdoek mee te nemen. Om zwelling te beperken, kunt u dan, direct na de behandeling, op de handdoek gaan zitten. Ook raden we u aan om dit de eerste paar dagen te blijven doen.

Tot enkele dagen na de ingreep dient u te spoelen na een toiletbezoek. Dep daarna de huid voorzichtig droog. Daarnaast kunt u de eerste 2-3 weken wat bloedverlies hebben. U kunt hiervoor maandverband gebruiken. Zoals bij elk litteken kan deze nog tot enkele maanden na de ingreep wat hard aanvoelen, binnen enkele maanden wordt het litteken vanzelf weer zachter. Uiteraard kunt u deze klachten bespreken tijdens uw nacontrole(s). Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Houd er rekening mee dat het eindresultaat pas na 3 tot 6 maanden echt zichtbaar is.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen en een hele week niet te gaan werken. Tot ±6 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten, fietsen en geen seksueel contact hebben. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan. Tot +/- 4 weken na de ingreep mag u ook niet in bad of zwemmen.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met onze cosmetisch gynaecoloog.

Controle afspraken

Twee weken na uw ingreep komt u bij de assistente van de cosmetisch gynaecoloog op controle. Tijdens deze afspraak bekijken we of de wond goed heelt. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door de cosmetisch gynaecoloog zelf.

CLITORISKAPCORRECTIE VOOR EN NA