Maagballon

Wat is een maagband?

Een maagband wordt ook wel lapband of gastric banding genoemd. Het is in Nederland één van de meest voorkomende chirurgische ingrepen om overgewicht tegen te gaan.

De maagband zorgt dat er minder voedsel kan worden ingenomen en wordt daarom een restrictieve ingreep genoemd. Bovendien ervaart u met de maagband sneller een verzadigd gevoel, dat ook langer aanhoudt. Op deze manier helpt de maagband bij het verliezen van gewicht.

Uiteindelijk bent u het zelf die ervoor moet zorgen dat u op het gewenste gewicht blijft. Dat kan alleen door een verandering in uw levensstijl. Dat betekent minder eten en meer bewegen. Het resultaat van een maagband is dus pas blijvend wanneer u er echt voor wilt gaan.

Care Clinic fungeert voor de maagband als bemiddelaar. U kunt zich bij ons in Barendrecht aanmelden en uw vervolgafspraken maken. U wordt behandeld onder de verantwoordelijkheid van, en in, een bariatrisch centrum (centrum voor gewichtsverlies) in Nederland of België.

Wat zijn de voordelen van een maagband?

  • Geen dieet – u eet nooit meer teveel
  • Met deze operatie kunt u al uw overtollig gewicht verliezen
  • De grootte van de ‘bovenste’ maag kan door de maagband worden aangepast
  • De chirurg hoeft niet in de maag te snijden
  • U went aan een gezonde leefstijl en kunt daardoor ook na het programma op gewicht blijven
  • In principe is een maagband voor altijd – toch kan hij weer verwijderd worden zonder dat de maag wordt aangetast

Hoe gaat het plaatsen van een maagband in zijn werk?

De ingreep vindt plaats in een academisch ziekenhuis, hier wordt u onder algehele narcose gebracht. Dit houdt in dat het hele lichaam wordt verdoofd, waardoor u niets van de operatie zult merken. De operatietijd is 30 minuten en na de ingreep zult u zich niets van de operatie herinneren. U wordt wakker wanneer de maagband is geplaatst. Omdat u onder algehele narcose bent gebracht, zal de ingreep uit een dagopname bestaan.

De maagband wordt rond het bovenste deel van de maag geplaatst door middel van een (kijk)operatie. De maag wordt hierdoor vernauwd en in een klein en groter deel verdeeld. De maagband zorgt voor een vervroegd verzadigingsgevoel – zo heeft u dus minder honger.
De maagband is gemaakt van siliconen, met aan de binnenkant een opblaasbare ballon. Op deze manier kan de doorsnede van de maagband na de operatie worden aangepast. Hoe nauwer de band, des te sneller heeft u een vol gevoel en hoe langzamer het voedsel de maagband passeert.

Het nauwer maken (bijvullen), gebeurt door het inspuiten van vocht (zoutoplossing, NACL) via de injectiepoort. Deze is tijdens de operatie onder de huid aangebracht en staat via een slangetje in verbinding met de maagband. Er kan ook vocht worden weggehaald. De maagband kan dus worden aangepast aan uw lichaam en wensen.

CONSULT

‘Bariatrie’ is de verzamelnaam voor alle ingrepen waarmee overgewicht wordt tegengegaan. Denk aan: de maagballon, maagband, gastric sleeve en gastric bypass.

Wij begrijpen heel goed dat het een hele stap is om een eerste afspraak voor een bariatrische ingreep te maken. Daarom kunt u van ons verwachten dat wij u hierin – als u dat wilt, natuurlijk – volledig zullen ondersteunen. We raden u aan om uw partner, of een goede bekende, mee te nemen naar het eerste consult.

Tijdens het eerste consult bespreken we alle onderwerpen die met de behandelingen te maken hebben. We bespreken met u wat u het meeste stoort aan uw lichaam en wat u eraan zou willen veranderen. Ook komen de methodes en operatietechnieken aan bod en onderzoeken we welke het beste bij u past. Maar ook welk resultaat u mag verwachten, wat de mogelijke risico’s zijn en hoe de nazorg eruitziet. U krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een duidelijke manier voorgelicht over de behandeling en de periode die daarop volgt.

Tijdens het eerste consult bekijkt de consultant ook of u een geschikte kandidaat bent voor de bariatrische ingreep naar keuze. De consultant zal vragen naar uw gezondheid, medische achtergrond en eventueel medicijngebruik. Gebruikt u bloedverdunnende medicatie, dan moet u hier minimaal een week voor de behandeling mee stoppen.

Na dit eerste consult kunt u de juiste keuze maken. Wij snappen dat er veel op u afkomt. Twijfel daarom niet als u na dit gesprek nog contact met ons op wilt nemen om navraag te doen.

maagband

NAZORG

Na de operatie verblijft u nog minstens 2 uur in de uitslaapkamer. Als uw lichaamsfuncties goed zijn en de arts heeft u ontslagen, dan mag u naar huis. De eerste 2 weken na de operatie is het cruciaal dat u vloeibaar eet, na deze periode kunt u voorzichtig over naar vast voedsel. Weet dat u de eerste week na de ingreep niet zelfstandig mag deelnemen aan het verkeer, tenzij anders vermeld door de arts. Hanteer de eerste week ook geen gevaarlijke machines. Gebruik geen tabak, drugs of alcohol.

Roken vernauwt de bloedvaten en kan de wondgenezing of het algemene herstel verstoren. Het is daarom verstandig 4 weken voor tot 4 weken na de ingreep te stoppen met roken.

Het lichaam heeft een behandeling ondergaan en moet in zijn eigen tempo herstellen. Dit verschilt per persoon maar heeft altijd tijd nodig. De belangrijkste leefregels voor na de ingreep hebben wij voor u samengevoegd in onze folder Leefregels na bariatrie.

De dag na de operatie wordt u gebeld door het ondersteunende team van Care Clinic. Er wordt een afspraak gemaakt voor de eerste controle, na 2 weken en na 6 weken. Mocht het nodig zijn, dan wordt de band strakker gezet, afhankelijk van het resultaat en verzadigingsgevoel.

Na 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden en een jaar, heeft u opnieuw controles bij de bariatrisch consulent in de praktijk van Care Clinic. Steeds wordt gekeken welke aanpassing nodig is. Vanaf het eerste jaar na de operatie vindt tweemaal per jaar een controle plaats, 5 jaar lang.

Elk lichaam is uniek. Dit betekent dat ieder op zijn of haar manier en tempo zal afslanken. Wij kunnen daarom geen garantie bieden hoeveel gewicht u zult verliezen binnen een half jaar. Natuurlijk zult u veel minder eten dan voorheen. Maar het gaat ook om het soort eten dat u binnen krijgt. Daarnaast raden wij aan om genoeg te bewegen in de periode na de ingreep. Dit is niet alleen belangrijk voor uw gezondheid, het helpt u ook om uw doel sneller te behalen.

Let op: Care Clinic fungeert als bemiddelaar. Wij adviseren een behandeling aan bij een BMI tussen 29 en 39 omdat het risico van de operatie beperkt wordt. Aanmelding en vervolgafspraken worden aangeboden door heel Nederland. Onze patiënten worden onder de verantwoordelijkheid van en in een bariatrisch centrum in Nederland of België behandeld.

Ongeacht of u wordt behandeld voor een gastric band, sleeve of bypass, bij een BMI kleiner dan 40 is het mogelijk om tot 100 procent van uw overgewicht te verliezen. Het streefgewicht is dan BMI 23-25. Is het BMI gelijk of hoger dan 40, dan verliest u statistisch gezien 70 procent van uw overgewicht.

MAAGBAND VOOR EN NA FOTO’S