gastric sleeve

Wat houdt een gastric sleeve operatie in?

Bij een gastric sleeve verwijdert de chirurg een groot deel van uw maag. Dit doet hij in de lengte, dus van beneden naar boven. De maag wordt verkleind door de buitenbocht van de maag te verwijderen. Hierdoor blijft een kleine buisvormige (banaanvormige) maag over. Er wordt 65 tot 80 procent van de maag verwijderd.

De in- en uitgang van de maag blijven hetzelfde. Ook uw spijsverteringskanaal blijft hetzelfde. Wel is uw maag een stuk kleiner. Het deel dat niet meer wordt gebruikt, wordt uit het lichaam verwijderd. Doordat de maag veel kleiner is geworden, is het niet meer mogelijk om grote hoeveelheden te eten. Het weghalen van een groot deel van de maag, betekent ook dat er veranderingen optreden in bepaalde hormonen. Het eetlusthormoon wordt minder aangemaakt, daardoor verminderd de behoefte naar eten en zit u sneller ‘vol’, om deze reden verliest u gewicht.

Care Clinic fungeert voor de gastric sleeve als bemiddelaar. U kunt zich bij ons in Barendrecht aanmelden en uw vervolgafspraken maken. U wordt behandeld onder de verantwoordelijkheid van, en in, een bariatrisch centrum (centrum voor gewichtsverlies) in Nederland of België.

Hoe gaat een gastric sleeve-operatie in zijn werk?

Op de voorbereidingskamer van het academisch ziekenhuis wordt een infuus ingebracht. Via dit infuus dient de anesthesist medicatie toe. De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Dit houdt in dat het hele lichaam verdoofd wordt, waardoor u niets van de ingreep zult merken.

Eenmaal aangekomen op de operatiekamer, wordt controleapparatuur aangebracht, zoals een bloeddrukmeter, en plakkers voor de hartregistratie. Via een kapje krijgt u zuurstof toegediend, het narcosemiddel wordt via een infuus toegediend. Pas als u volledig in slaap bent, wordt de operatie gestart, deze neemt ongeveer 45 minuten in beslag.

Nadat de buik is verruimd (opgeblazen) met koolzuurgas, worden in totaal vijf sneden van 1cm gemaakt. De camera brengt alles goed in beeld. Hierna worden de chirurgische instrumenten ingebracht. Er wordt een maagslang in de maag gelegd waarmee de maag wordt doorgenomen. Met nietjes wordt de maag afgesloten. Via een van de linkersneden wordt de maag verwijderd, waardoor deze plek na de operatie wat pijnlijker is.

U wordt wakker als de gastric sleeve is voltooid en zult geen herinnering hebben aan de operatie. Na de ingreep verblijft u een nacht in het ziekenhuis. Daarna kunt u naar huis onder begeleiding van een meerderjarig persoon. Het is niet mogelijk om zelfstandig naar huis te rijden. De eerste controle vindt plaats na twee weken, en bij voorkeur kan dit maandelijks herhaald worden.

Wanneer bent u geschikt voor een gastric sleeve?

Een gastric sleeve is een goed alternatief voor de gastric bypass. Het gewichtsverlies is vergelijkbaar. De gastric sleeve kan gekozen worden op basis van eetgedrag of de eigen voorkeur van de patiënt. Maar ook als blijkt dat een gastric bypass niet veilig is, door bijvoorbeeld de lengte van de darm of door eerdere buikoperaties. Bij Care Clinic komt u in aanmerking voor een gastric sleeve vanaf een BMI van 30.

CONSULT

‘Bariatrie’ is de verzamelnaam voor alle ingrepen waarmee overgewicht wordt tegengegaan. Denk aan: de maagballon, maagband, gastric sleeve en gastric bypass.

Wij begrijpen heel goed dat het een hele stap is om een eerste afspraak voor een bariatrische ingreep te maken. Daarom kunt u van ons verwachten dat wij u hierin – als u dat wilt, natuurlijk – volledig zullen ondersteunen. We raden u aan om uw partner, of een goede bekende, mee te nemen naar het eerste consult.

Tijdens het eerste consult bespreken we alle onderwerpen die met de behandelingen te maken hebben. We bespreken met u wat u het meeste stoort aan uw lichaam en wat u eraan zou willen veranderen. Ook komen de methodes en operatietechnieken aan bod en onderzoeken we welke het beste bij u past. Maar ook welk resultaat u mag verwachten, wat de mogelijke risico’s zijn en hoe de nazorg eruitziet. U krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een duidelijke manier voorgelicht over de behandeling en de periode die daarop volgt.

Tijdens het eerste consult bekijkt de consulent ook of u een geschikte kandidaat bent voor de bariatrische ingreep naar keuze. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, medische achtergrond en eventueel medicijngebruik. Gebruikt u bloedverdunnende medicatie, dan moet u hier minimaal een week voor de behandeling mee stoppen.

Na dit eerste consult kunt u de juiste keuze maken. Wij snappen dat er veel op u afkomt. Twijfel daarom niet als u na dit gesprek nog contact met ons op wilt nemen om navraag te doen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een gastric sleeve?

Na de operatie mag u de eerste week alleen vloeibare voeding. Wanneer u dit goed verdraagt, mag u overstappen op vaste voeding. Een voordeel van de gastric sleeve ten opzichte van de gastric bypass, is dat u bij deze ingreep geen dumpingklachten zult ervaren.

De eerste twee weken na de operatie mag u alleen vloeibare voeding. Wanneer u dit goed verdraagt, mag u vanaf de derde week overstappen op vaste voeding. Een voordeel van de gastric sleeve ten opzichte van de gastric bypass, is dat u bij deze ingreep geen dumpingklachten zult ervaren. Het is ook niet noodzakelijk dat u extra multivitamines neemt. Wat wel noodzakelijk is, is dat u bewust omgaat met uw voeding.

Voordelen:

  • Geen dieet – u eet nooit meer teveel
  • U heeft geen honger
  • Deze operatie heeft een gunstig effect op diabetes mellitus type 2
  • Een gastric sleeve verloopt via een endoscopie (kijkoperatie)
  • De littekens zijn klein, waardoor u snel herstelt
  • Geen brandend maagzuur, hoge bloeddruk of cholesterolgehalte meer

NAZORG

Wat van groot belang is dat u de eerste twee weken na de operatie enkel vloeibaar voedsel nuttigt. De gastric sleeve kan u vrijheid bieden, u krijgt op uw natuurlijke gewicht terug, u voelt zich blij en zelfverzekerd. Veel van onze klanten ervaren de gastric sleeve behandeling als een nieuw begin met een knipoog naar de slanke toekomst.

Het is belangrijk dat u uw leefstijl aanpast. Alleen hierdoor zult u blijvend profiteren van uw gewichtsverlies. U zult minder gezondheidsklachten hebben – deze kunnen zelfs verdwijnen. Ook zal de kwaliteit van uw leven sterk verbeteren.

Na de ingreep mag u meteen lopen en na gemiddeld een dagen weer naar huis. Een dag na thuiskomst wordt u door ons gebeld voor het maken van een afspraak voor de eerste controle. Verder moeten de dieetafspraken duidelijk zijn. Is dat niet het geval, dan helpen wij u graag. Wij zijn dagelijks telefonisch bereikbaar.

Alle adviezen en nacontroles zijn gratis en vrijblijvend. Wij gaan voor succes, wij houden van succes en wij gunnen u, uw succes.

Let op: Care Clinic fungeert als bemiddelaar. Wij adviseren een behandeling aan bij een BMI tussen 29 en 39 omdat de risico van de operatie beperkt wordt. Aanmelding en vervolgafspraken worden aangeboden door heel Nederland. Onze patiënten worden onder de verantwoordelijkheid van en in een bariatrisch centrum in Nederland of België behandeld.

GASTRIC SLEEVE VOOR EN NA FOTO’S