oorcorrectie

Wat is een oorcorrectie?

Afstaande oren – ook wel ‘flaporen’ genoemd – komen vaak voor. Ze kunnen een negatief effect op iemands zelfvertrouwen hebben. Afstaande oren zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Als u niet tevreden bent met de stand van uw oren, dan is dat op te lossen met een oorcorrectie. U houdt er een litteken achter het oor aan over. Het litteken is dus niet zichtbaar.

* De arts bepaalt of de behandeling medisch noodzakelijk is. Deze behandeling valt onder van omzetbelasting vrijgestelde gezondheidskundige verzorging in de zin van art. 11-1-g Wet op omzetbelasting 1968.

Wat zijn de voordelen van een oorcorrectie?

  • Geen flaporen meer
  • Het resultaat is al na een week te zien
  • Hersteltijd is 7 tot 14 dagen
  • Mogelijk onder plaatselijke verdoving

Wanneer bent u geschikt voor een oorcorrectie?

Wanneer de oren te ver van het hoofd afstaan, trekt dit direct de aandacht. Afstaande oren kunnen leiden tot pesten. Een correctie is dan vaak zinvol. In principe kan er bij iedereen waarbij de oren verder dan gewenst van het hoofd staan een oorcorrectie worden uitgevoerd.
Na een correctie is de stand van de oren verbeterd en komen ze meer in een natuurlijke stand te staan. Na de operatie bevindt er zich een klein en onopvallend litteken achter het oor.

Hoe gaat een correctie van de oren in zijn werk?

De plastisch chirurg maakt een incisie aan de achterkant van de oorschelp. Hierdoor krijgt u een litteken, dat overigens niet zichtbaar is. Het kraakbeen wordt gecorrigeerd en een stukje huid aan de achterkant van het oor wordt verwijderd. Het oor wordt naar achteren gebracht en in de nieuwe positie vastgezet. Met oplosbare hechtingen wordt het oor gehecht. Na de operatie wordt het hoofd in een tulbandverband gestoken en kunt u zonder problemen naar huis. De ingreep neemt 1 uur in beslag.

Een oorcorrectie kan onder plaatselijke verdoving of algehele narcose plaatsvinden. Een andere optie is een plaatselijke verdoving in combinatie met een roesje.

oorcorrectie

CONSULT

Tijdens het eerste consult bespreken we alle onderwerpen die met de behandeling te maken hebben. Zo gaan we het gesprek aan over wat u het meeste stoort aan uw oren en wat u hieraan zou willen veranderen. Ook komen de methodes en operatietechnieken aan bod en onderzoeken we welke het beste bij u past. We bespreken ook welk resultaat u mag verwachten, wat de mogelijke risico’s zijn en hoe de nazorg eruitziet. U krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een duidelijke manier voorgelicht over de behandeling en de periode daarna.

Tijdens het eerste consult bekijkt de plastisch chirurg ook of u een geschikte kandidaat bent voor een oorcorrectie. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, medische achtergrond en eventuele medicijngebruik. Gebruikt u bloedverdunnende medicatie, dan moet u hier minimaal een week voor de behandeling mee stoppen.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?

Na de oorcorrectie verblijft u na de behandeling meestal nog enkele uren in de kliniek. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Om uw oren te beschermen, krijgt u een elastische hoofdband om. Deze band dient u de eerste week dag en nacht te dragen. Vervolgens draagt u deze nog eens vier weken enkel ‘s nachts. Dit altijd op instructies van uw behandelend arts.

De eerste dagen zal u last hebben van wat zwellingen en kan het behandelde gebied er wat blauw uitzien. De eerste dagen kunt u toenemende pijn rond de oren en/of hoofdpijn ervaren. Ook kan het behandelde gebied een trekkend gevoel geven, dit omdat de oren dan nog onder spanning staan. Bij sommige patiënten zijn de oorschelpen nog een aantal weken gevoelig of juist gevoelloos zijn. Dit trekt vanzelf wel.

De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Uiteraard kunt u klachten altijd bespreken tijdens uw nacontrole(s). Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

 OORCORRECTIE VOOR EN NA FOTO’S