ooglidcorrectie

Wat is een ooglidcorrectie?

Bij het ouder worden, verslappen de spieren en wordt de huid minder elastisch. Hierdoor kan bij de bovenste oogleden een ophoping ontstaan van losse huid. Door slappe spieren kan vetweefsel gaan uitpuilen. Dit zorgt voor een verdikking in de oogleden, wat eruit kan zien als zogenaamde zakjes onder of boven uw ogen.

Bij sommige mensen zorgt dit ouderdomsproces dat de bovenste oogleden op de oogbol drukken of over de oogbol heen gaan hangen. Ook kunnen er diepere lijnen of vouwen ontstaan in de onderste oogleden. Het kan ook zijn dat de huid verslapt en/of minder elastisch is op jongere leeftijd. Dit is dan vaak genetisch bepaald. Bijbehorende klachten zijn: minder goed kunnen zien, hoofdpijn en een vermoeide aanblik.

Een ooglidcorrectie – onder en/of boven – kan de oplossing zijn.

* De arts bepaalt of de behandeling medisch noodzakelijk is. Deze behandeling valt onder van omzetbelasting vrijgestelde gezondheidskundige verzorging in de zin van art. 11-1-g Wet op omzetbelasting 1968.

Hoe gaat een ooglidcorrectie in zijn werk?

De ooglidcorrectie wordt in principe uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Echter wanneer de ingreep gecombineerd wordt met andere ingrepen (waaronder de onderooglidcorrectie) of op specifiek verzoek van de patiënt, wordt de behandeling onder algehele narcose uitgevoerd. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. De plastisch chirurg tekent met een steriele stift de huid af ter voorbereiding van de ingreep.

Bij een bovenooglidcorrectie wordt er een klein strookje huid weggesneden van het ooglid. De incisie wordt gemaakt in de natuurlijke huidplooi van het oog, waardoor dit naderhand amper zichtbaar is. Op het moment dat de oogleden extreem hangend zijn wordt er soms ook een beetje vet- en/of spierweefsel weggenomen. Tot slot worden de bloedvaatjes dichtgebrand en de snede gehecht met fijne hechtingen.

Soms komt het voor dat het ooglid zelfs over de pupil heen gaat hangen, dit wordt ook wel slaapkamerogen genoemd. Met een extra handeling kan dit ook direct verholpen worden. Hierbij wordt het zogenoemde hefspiertje iets strakker gemaakt. Dit gebeurd via dezelfde snede als voor de bovenooglidcorrectie wordt gebruikt.

ooglidcorrectie

Bij een onderooglidcorrectie kan de plastisch chirurg op twee manieren te werk gaan. Wanneer er een overschot is aan vet, wordt deze via het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid weggehaald. Voordeel hiervan is dat er geen zichtbare littekens zijn na de ingreep. Wanneer er ook een teveel aan huid is, wordt er een sneetje gemaakt net onder de wimperrand. Tot slot worden de bloedvaatjes dichtgebrand en de snede gehecht met fijne hechtingen.

Wanneer u een boven- en onderooglidcorrectie combineert, start de arts met de bovenkant. De behandeling duurt gemiddeld tussen de 30 en 90 minuten.

CONSULT

Tijdens het eerste consult bespreken we alle onderwerpen die met de behandeling te maken hebben. Zo gaan we het gesprek aan over wat u het meeste stoort aan uw ogen en wat u hieraan zou willen veranderen. Ook komen de methodes en operatietechnieken aan bod en onderzoeken we welke het beste bij u past. We bespreken ook welk resultaat u kunt verwachten, wat de mogelijke risico’s zijn en hoe de nazorg eruitziet. U krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een duidelijke manier voorgelicht over de behandeling en de periode daarna.

De plastisch chirurg bekijkt ook of u een geschikte kandidaat bent voor een ooglidcorrectie. Hij zal vragen naar uw gezondheid, medische achtergrond en eventuele medicijngebruik. Gebruikt u bloedverdunnende medicatie, dan moet u hiermee minimaal een week voor de behandeling stoppen.

Wanneer bent u geschikt voor een ooglidcorrectie?

Hangende oogleden kunnen diverse klachten veroorzaken. In sommige gevallen beperken ze het zicht. Overhangende oogleden kunnen ook zorgen voor hoofdpijn, doordat de spieren meer moeite moeten doen om de ogen geopend te houden. U kunt goed uitgerust zijn, maar toch een sombere of vermoeide blik hebben. Een ooglidcorrectie kan dan uitkomst bieden.

Hoewel de meeste mensen die een ooglidcorrectie ondergaan, ouder dan dertig jaar zijn, wordt de ingreep ook bij jongeren uitgevoerd.

Wat zijn de voordelen van een ooglidcorrectie?

  • Na een week weer aan het werk
  • Geen sombere of vermoeide blik meer
  • Hersteltijd van 3 tot 10 dagen
  • Kies zelf voor lokale of algehele narcose

Wat kunt u na een ooglidcorrectie verwachten?

Na een boven- of onderooglidcorrectie mag u vrij snel na de ingreep naar huis. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

De verdoving werkt nog tot enige tijd na de ingreep. Daarna kan de wond wat branderig aanvoelen, over het algemeen hebben patiënten geen pijnklachten. Ook zijn de ogen wat gezwollen, de eerste drie dagen kan dit zelfs nog een beetje toenemen. Belangrijk is daarom om direct na de ingreep de ogen goed te koelen en dit daarna ook te blijven doen. Hiervoor zijn speciale koelbrillen beschikbaar. De koelbrillen kunt u ook dragen om de ogen te laten ontspannen.

Een aantal weken lang kunt u nog last hebben van geïrriteerde ogen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Nadat u zowel een boven- als onderooglidcorrectie heeft gehad kan het zelfs zijn dat u wat last krijgt van wazig zicht. Dit zal in de loop van de weken vanzelf wegtrekken.

De eerste twee weken mag er geen dag- of nachtcrème en make-up op de ogen gesmeerd worden. U mag 6 weken niet met uw ogen in de zon- of onder de zonnebank.

De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd. Houdt er rekening mee dat het een aantal maanden duurt voordat u het eindresultaat kunt beoordelen.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Uiteraard kunt u klachten altijd bespreken tijdens uw nacontrole(s). Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

OOGLIDCORRECTIE VOOR EN NA FOTO’S