liplift

Wat is een liplift?

Bij het verouderen van het gezicht, wordt ook de lip ouder. Hierdoor verslapt de huid rondom de lippen. Hier zijn twee mogelijke oorzaken voor namelijk de structuur van de huid en het onderliggende weefsel wat veranderd is, of door volumeverlies in de lippen. Een liplift wordt ook veel toegepast bij transvrouwen. Een liplift maakt het aanzien van de lippen namelijk direct een stuk vrouwelijker.

Bij een liplift wordt de afstand tussen de bovenlip en de neus verkort. Hierdoor worden ook de boventanden vaak meer zichtbaar, wat een eigenschap is van een jeugdige vrouw. Bij de ingreep wordt er een stukje huid onder de neus weggehaald. Hierdoor oogt de lip direct een stuk voller.

Het voordeel ten opzichte van een behandeling met fillers is dat het resultaat van een liplift blijvend is. Een derde optie is om de lippen op te vullen, door middel van lipofilling (met lichaamseigen vet).

Wat zijn de voordelen van een liplift?

  • Lippen lijken voller
  • Tanden worden beter zichtbaar
  • Hersteltijd van 7 tot 14 dagen
  • Kies zelf voor lokale of algehele narcose
  • Permanente verandering

Hoe gaat een liplift in zijn werk?

De liplift wordt in principe uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Echter wanneer de ingreep gecombineerd wordt met andere ingrepen, wordt dit onder algehele narcose uitgevoerd. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. De plastisch chirurg tekent met een steriele stift de huid af die tijdens de operatie ingesneden worden.

Wanneer de verdoving is ingewerkt, wordt er een kleine incisie gemaakt net onder de neus. Vervolgens wordt de lip naar boven gerold waardoor er meer liprood zichtbaar wordt. Vervolgens zal de arts een reepje huid verwijderen net onder de neus en worden de twee delen weer aan elkaar gehecht, in twee lagen.

Na de ingreep is er een klein litteken zichtbaar net onder de neus. Deze is dus nauwelijks zichtbaar. De behandeling duurt gemiddeld tussen de 1 en 2 uur.

liplift

CONSULT

Tijdens het eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de liplift wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Zij beantwoordt uw vragen over het algemeen verloop.

Om u een goed beeld te geven van de ingreep, wordt er na het eerste consult een simulatie gemaakt. Dit doen we door het maken van foto’s van de voorzijde en de zijkanten van het gelaat. Met een speciaal simulatieprogramma wordt er vervolgens een model gemaakt van uw hoofd. Hiermee kan de chirurg u een reëel beeld geven van het uiteindelijke resultaat en zijn de details van de ingreep beter uit te leggen. Deze simulatie kost eenmalig €150,-, wanneer de behandeling doorgang vindt, wordt dit bedrag in mindering gebracht op uw eindfactuur.

Aansluitend op de simulatie wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met dr. W. Verhaege, een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Hij gaat tevens beoordelen of u een geschikte kandidaat bent voor de ingreep. Belangrijk is dat er voldoende afstand tussen de neus en bovenlip moet zijn. Met al deze informatie maakt u uiteindelijk een keuze. Uiteraard luisteren we hierbij naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen. Dit consult vindt plaats in België. Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

Wat kunt u na een liplift verwachten?

Na de liplift houden we u nog ongeveer drie á vier uur in de kliniek. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

De verdoving werkt nog tot enige tijd na de ingreep. Daarna kan de wond wat branderig aanvoelen. Daarnaast kan het gebied rond de mond een wat trekkend gevoel geven. De lip is de eerste dagen wat rood en opgezwollen. Deze bijwerkingen nemen na een aantal dagen vanzelf af.

In enkele gevallen bloedt de wond nog een wat na. Dit kan verholpen worden door voldoende rust te nemen.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 7 dagen en 14 dagen. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

LIPLIFT VOOR EN NA FOTO’S