gynaecomastie

Gynaecomastie (Borstverkleining voor de man)

De aanwezigheid van te veel borstklieren of vetweefsel bij mannen, kan leiden tot een behoorlijk storend probleem: borstvorming. Deze borstvorming is – met name in de puberteit – bij jonge mannen zichtbaar, maar kan ook spontaan weer verdwijnen. Borstvorming ontstaat door de circulatie van bepaalde vrouwelijke hormonen. Deze hormonen zijn in de puberteit ook bij de man aanwezig. Gelukkig bestaan er geavanceerde technieken om gynaecomastie (borstvorming) te behandelen.

Het vetweefsel wordt verwijderd met liposuctie of liposculpture. Een teveel aan klierweefsel wordt chirurgisch verwijderd. De ingreep kan uiteraard ook een combinatie van beide zijn.

Voor wie is de behandeling tegen gynaecomastie geschikt?

U komt in aanmerking voor een behandeling tegen gynaecomastie wanneer de borstvorming niet bij het lichaam past. U kunt ook klachten hebben bij bijvoorbeeld het dragen van bretels of een rugzak. Verder kan een overschot aan huid, vet of klierweefsel, soms ook pijnklachten veroorzaken.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

De chirurg neemt eerst foto’s voor in uw medisch dossier. Vervolgens tekent hij het te behandelen gebied af. Hiermee geeft hij waar de incisies moeten komen. De ingreep kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of – als u dat wenst – onder volledige narcose. Welke soort verdoving wordt toegepast, hangt af van het type gynaecomastie en de ernst van het probleem.

Is er sprake van een te aanwezige (melk-)klierschijf met weinig vetweefsel, dan is het verwijderen van de klierschijf vaak al voldoende. Dit gebeurt door een incisie langs het onderste gedeelte van de tepelhof. Er wordt een kleine hoeveelheid klierweefsel onder de tepel achtergelaten. Zo wordt voorkomen dat er een ingedeukte indruk ontstaat in dit gebied.

Bij gynaecomastie met een overschot aan vetweefsel, zonder dat er veel klierweefsel aanwezig is, is liposuctie de aangewezen methode.

Is er sprake van de meest voorkomende vorm van gynaecomastie – met borstweefsel met zowel een te aanwezige (melk-)klierschijf als een overschot aan ‘vettig’ borstweefsel – dan wordt gekozen voor een gecombineerde behandeling. De klierschijf wordt verwijderd en er wordt liposuctie toegepast.

De voordelen van deze behandeling

  • Geen ‘manboobs’ meer
  • Geen pijnklachten meer
  • U kunt weer alle soorten kleding aan
gynaecomastie

CONSULT

Bent u geïnteresseerd in een behandeling, dan komt u eerst op consult. Onze consulent geeft u gratis advies over alle mogelijkheden binnen de praktijk. Dit advies is altijd persoonlijk opgesteld op basis van uw klachten en wensen. Tijdens het consult wordt aangegeven welke arts het beste bij u past. U krijgt alle tijd om vragen te stellen en aan te geven wat u verwacht van de borstverkleining. Een consult is altijd vrijblijvend. Wilt u behandeld worden, dan wordt, in overleg met u, een datum vastgesteld voor de ingreep.

Na het consult vindt nog een afspraak plaats met de arts. Deze kijkt nogmaals naar uw borsten en beoordeelt of de ingreep medisch verantwoord is. Is dit het geval, dan wordt de operatie definitief ingepland. Het is in Nederland wettelijk verplicht dat tussen het consult met de arts en de operatie 7 dagen wachttijd zit.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?

Na de ingreep zijn uw borsten gezwollen en blauw. Hierdoor kunt u het effect van de borstverkleining niet goed beoordelen. Is dit eenmaal weggetrokken, dan zult u zien dat uw borsten kleiner zijn.

Er zit uiteraard verband op de wondjes en soms zijn er drains aangebracht. Deze worden meestal binnen 24 uur verwijderd. Na de operatie zal het behandelde gebied gevoelig zijn. Meestal is een eenvoudige pijnstiller voldoende om het ongemak te verlichten. Een verwijderde borstklier wordt meestal opgestuurd voor pathologisch onderzoek. Bij de eerste controle na de operatie is de uitslag doorgaans bekend.

Wij raden u aan om de eerste 6 weken na de operatie niet zwaar te tillen, te fitnessen of te sporten. Ook zwemmen en de sauna worden deze eerste 6 weken afgeraden. Om de wondgenezing te ondersteunen, en oedeemvorming en zwelling na de ingreep te voorkomen, moet u gedurende 6 weken een steunend korset/jasje dragen. Vermijd de volle zon tijdens de eerste 2 weken na de operatie.

In de eerste paar dagen tot een week kunnen de borsten door wondvocht en bloeduitstortingen wat gezwollen zijn. Dit verdwijnt vanzelf. Na twee weken worden de hechtingen verwijderd. Als er roodheid, zwelling, koorts of een open wond ontstaat, of er zijn andere zaken waarover u ongerust bent, aarzel dan niet en neem contact met ons op.

GYNAECOMASTIE VOOR EN NA FOTO’S

GERELATEERDE BEHANDELINGEN

Liposuctie bekijk deze pagina