halslift

Wat is een halslift?

Uw huid kan gaan verzakken naarmate u ouder wordt en de elasticiteit van de huid afneemt. Wanneer de huid langs de kaaklijn en in de hals gaat hangen, kan er overtollige huid ontstaan in de hals onder de kin. Dit wordt ook wel een kalkoennek genoemd. Dit kan als storend in het uiterlijk worden ervaren. Een halslift (Z-plastiek) kan hiervoor de oplossing bieden.

Bij een halslift worden de huid en het onderliggende spier- en bindweefsel strakker getrokken. De behandeling geeft u weer uw jongere contouren in de hals terug. Er wordt hiervoor een kleine incisie gemaakt onder de kin, in de vorm van een Z.

Er zijn situaties waarbij de halsspieren ook teveel verslapt zijn. Om dan het gewenste resultaat te behalen wordt het aangeraden om een gecombineerde hals-facelift te ondergaan. Hierbij wordt de huid en het onderliggende spierweefsel strak getrokken vanaf achter de oren. Wanneer dit aan de orde is, bespreekt de plastisch chirurg dit met u tijdens het voortraject.

Wat zijn de voordelen van een halslift?

  • Geen zichtbare littekens
  • Geen uitgezakte huid meer
  • Chirurg met jarenlange ervaring

Wanneer bent u geschikt voor een halslift?

U bent geschikt voor deze operatie als uw huid zijn stevigheid heeft verloren. Wanneer de huid losser gaat hangen en zich vet ophoopt, ontstaat een zogenoemde ‘kalkoenhals’. De plooien van uw huid zijn scherper en de schaduwen dieper. De hals en kaaklijn ogen daardoor minder jeugdig. Met deze operatie kan dit worden opgelost.

Hoe gaat een halslift in zijn werk?

De halslift wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. De plastisch chirurg tekent met een steriele stift de huid af in het te behandelen gebied.

Wanneer de ingreep van start gaat, wordt er een incisie gemaakt onder de kin. Deze incisie heeft de vorm van de letter Z. De overtollige huid en eventueel onderliggende weefsel worden weggehaald. Tot slot wordt de huid strak getrokken en gehecht met fijne hechtingen.

Na de ingreep krijgt u een drukkend verband, als een tulband om het hoofd. Deze wordt aangebracht om de kans op een nabloeding of wondinfectie te verminderen.

De behandeling duurt gemiddeld tussen de 45 en 60 minuten.

halslift

CONSULT

Tijdens het eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de halslift wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Zij beantwoordt uw vragen over het algemeen verloop.

Om u een goed beeld te geven van de ingreep, wordt er na het eerste consult een simulatie gemaakt. Dit doen we door het maken van foto’s van de voorzijde en de zijkanten van het gelaat. Met een speciaal simulatieprogramma wordt er vervolgens een model gemaakt van uw hoofd. Hiermee kan de chirurg u een reëel beeld geven van het uiteindelijke resultaat en zijn de details van de ingreep beter uit te leggen.

Aansluitend op dit consult wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Hij gaat tevens beoordelen of de ingreep mogelijk is in uw situatie. Uiteraard luisteren we hierbij naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen. Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

Wat kunt u na een halslift verwachten?

Na de halslift houden we u nog ongeveer drie á vier uur in de kliniek. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

De verdoving werkt nog tot enige tijd na de ingreep. Meestal wordt bij de halslift niet veel pijn ervaren na de ingreep. Wel zult u in de eerste dagen last hebben van wat zwellingen en kan het behandelde gebied er wat blauw uitzien, dit kan de eerste drie dagen wat verergeren, waarna de klachten vanzelf afnemen. De eerste week na de ingreep, draagt u een steunverband.

De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd.

Binnen een paar weken na de behandeling, zijn de eerste resultaten al zichtbaar. Echter duurt het een jaar voor u het eindresultaat kunt beoordelen.

Tijdens uw eerste controle, de eerste dag na de ingreep, krijgt u specifieke instructies van uw arts over de verzorging van de wondjes.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag na de ingreep komt u direct langs voor een eerste controle. Hier wordt het verband verwijderd en en krijgt u specifieke uitleg over de wondverzorging. De volgende controles zijn na 7 dagen, 6 weken, 3 maanden en 6 maanden. Na 12 maanden komt u op eindcontrole. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

HALSLIFT VOOR EN NA FOTO’S