voorhoofdslift

Wat is een endoscopische voorhoofdslift?

Een wenkbrauw kan gaan verzakken naarmate u ouder wordt en de elasticiteit van de huid afneemt. Wanneer de wenkbrauwen gaan hangen, geeft dit vaak een oudere en bovenal vermoeide blik. Ook kunt u hier zelf last van hebben door beperking aan het zicht. En dit is niet het enige, het kan ook zorgen voor diepe frons- en/of voorhoofdsrimpels. Hierdoor oogt u boos of nors, terwijl u dit niet wilt uitstralen.Bij een endoscopische voorhoofdslift worden zowel het voorhoofd als de wenkbrauwen gelift. Hierdoor ziet u er direct een stuk jonger uit. Dit doen we door drie tot vijf kleine snedes te maken in de hoofdhuid, tussen uw haren. Omdat een endoscopische voorhoofdslift geen oplossing is voor hangende oogleden, wordt deze ingreep vaak gecombineerd met een ooglidcorrectie.

Door middel van kleine insnedes in de haarlijn wordt via een scoop (onderzoekscamera) de huid boven uw ogen losgemaakt. De huid wordt strakgetrokken en zo wordt de lage stand en verslapping van de wenkbrauw verholpen.

Wanneer bent u geschikt voor een endoscopische voorhoofdslift?

U komt in aanmerking voor een endoscopische voorhoofdslift wanneer de huid van uw voorhoofd, door veroudering of door erfelijkheid, slapper en verzakt is geraakt. Het resultaat is dat u constant uw wenkbrauwen moet optrekken. Voor een optimaal resultaat kan de voorhoofdslift gecombineerd worden met een boven- of onderooglidcorrectie.

Hoe gaat een endoscopische voorhoofdslift in zijn werk?

De endoscopische voorhoofdslift wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Voor de operatie van start gaat, bespreekt de plastisch chirurg nogmaals de operatieprocedure met u.

Wanneer de ingreep van start gaat, worden er drie tot vijf kleine incisies gemaakt in de hoofdhuid, tussen uw haren. In een van de incisies wordt een endoscoop ingebracht, hierop bevindt zich een kleine camera. Hierdoor kan de arts alles onder de huid zien op een monitor. In een andere incisie gaat een prepereer-scoop naar binnen.

Voorzichtig wordt de huid van het voorhoofd losgemaakt van het weefsel wat eronder ligt. De huid wordt iets opgetrokken waardoor de wenkbrauwen gelift en wordt de frons tussen de wenkbrauw verholpen. Op dezelfde manier worden eventuele voorhoofdrimpels ook opgeheven.

Na de ingreep worden de incisies weer gesloten. De onderste laag wordt gelijmd met speciale weefsellijm, waardoor er minder spanning op de huid komt te staan. Vervolgens wordt de huid gedicht met fijne hechtingen. De littekens zijn naderhand amper zichtbaar omdat deze zich tussen uw haren bevinden.

Na de ingreep krijgt u een drukkend verband, als een tulband om het hoofd. Deze wordt aangebracht om de kans op een nabloeding of wondinfectie te verminderen. Het verband blijft 24 uur zitten en wordt tijdens de eerste controle verwijderd. De behandeling duurt 1 tot 2 uur.

voorhoofdslift

Een voorhoofdslift gebeurt met een slaapverdoving en een dagbehandeling. Er zijn twee methodes om de ingreep uit te voeren:

  • Bij de ‘open’ methode wordt er van oor tot oor, over het voorhoofd en in de haarlijn, een snede gemaakt. De huid wordt losgemaakt, overtollig vet wordt verwijderd en de spieren worden verstrakt. De huid zelf wordt ook strakker getrokken. De hechtingen worden in meerdere lagen aangebracht zodat de trekkracht op de huid verdeeld wordt.
  • Bij de ‘endoscopische voorhoofdslift’ wordt er een aantal kleine snedes in de haarlijn gemaakt. Door enkele wordt een kleine, penvormige camera (gekoppeld aan een monitor) naar binnen gebracht. In de overige incisies worden de andere instrumenten ingebracht. De ingreep wordt uitgevoerd onder narcose. Het resultaat is al na een paar weken te zien.

CONSULT

Tijdens het eerste consult bespreken we alle onderwerpen die met de behandeling te maken hebben. Zo gaan we het gesprek aan over wat u het meest stoort aan uw voorhoofd. Ook komen de operatietechnieken aan bod, welk resultaat u hierbij mag verwachten, wat de mogelijke risico’s van deze ingreep zijn en hoe de nazorg eruit zal zien. U krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een duidelijke manier voorgelicht over de behandeling en de periode die daarop volgt.
Tijdens het consult met de plastisch chirurg bekijkt hij of u een geschikte kandidaat bent voor een endoscopische voorhoofdslift. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, medische achtergrond en eventueel medicijngebruik. Als u bloedverdunnende medicatie gebruikt, moet u hier minimaal een week voor de behandeling mee stoppen.

Wij raden u aan om tenminste 4 tot 6 weken voor de ingreep te stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten en kan de wondgenezing verstoren. Ook is het belangrijk dat u minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol drinkt. Alcohol maakt de kans op een bloeduitstorting of nabloeding groter.

Wat kunt u na een endoscopische voorhoofdslift verwachten?

Het geopereerde gebied en de bovenoogleden kunnen zwellen en blauw worden. Het komt bijna nooit voor dat deze zwelling zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Om zwelling en bloeduitstortingen zoveel mogelijk te voorkomen, krijgt u meteen na de ingreep (nog voordat u wakker wordt) een stevig verband rond het hoofd en voorhoofd.

Dit verband kunt u zelf na 48 uur verwijderen. Hierna kunt u ook uw haar weer wassen.
Eventuele zwelling rond de ogen is na twee weken meestal grotendeels verdwenen. In het begin lijken de wenkbrauwen wat hoog te zitten. Wees gerust, na een paar weken zijn ze weer gezakt naar een normale positie.

De meeste mensen ervaren een voorhoofdslift niet als heel pijnlijk. Neem een paracetamol tegen eventuele pijn. Helpt dit onvoldoende of neemt de pijn toe, neem dan contact met ons op.

Na 7 tot 10 dagen heeft u een afspraak in de polikliniek. De plastisch chirurg verwijdert dan de hechtingen. Weer een week later verwijdert hij de onoplosbare schroeven. Dit is niet pijnlijk.

Probeer de eerste 4 tot 6 weken te voorkomen dat u veel moet hoesten, persen, tillen of bukken. Dit geeft een hoge druk op de wond en kan de wondgenezing verstoren. Ook kunt u de eerste zes weken beter niet sporten om contact met, of druk op de wond(en), te voorkomen.

ENDOSCOPISCHE VOORHOOFDSLIFT VOOR EN NA FOTO’S